FSS vill reformera sexualundervisningen i skolorna

Finlands Svenska Skolungdomsförbund kräver att unga i samtliga kommuner får kostnadsfri tillgång till preventivmedel. Bild: SPT

Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) är bekymrad över kvaliteten på sexualundervisningen i den grundläggande utbildningen.

Enligt FSS är den nuvarande sexualundervisningen exkluderande. Förbundet bygger sitt ställningstagande på den respons som FSS har fått från elever i olika skolor.

– Det är av största vikt att atmosfären är inkluderande och stödjande. Inom sexualundervisningen ska utgångspunkten vara könets och sexualitetens mångfald och förhållningssättet till normer ska vara kritiskt, säger förbundets ordförande Emilie Jäntti i ett pressmeddelande.

Emilie Jäntti, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, kräver att sexualundervisningen i skolorna uppdateras. Bild: Sören Jonsson/SPT

Enligt Finlands Svenska Skolungdomsförbund är det många unga som inte är nöjda med nivån på den nuvarande sexualundervisningen. FSS hänvisar bland annat till läroplanen som slår fast att eleverna i grundskolans övre klasser ska få kunskap om sexualitet och olika variationer av sexuell utveckling.

– Jag efterlyser en undersökning av sexualundervisningen och dess kvalitet. Alla ska känna sig trygga och inkluderade i undervisningen. Det ska vara lika självklart att sexuella minoriteter och könsminoriteter tas i beaktande som att könssjukdomar nämns, säger Jäntti.

Enligt Yles uppgifter använde 17 procent av eleverna i åttonde eller nionde klass inte preventivmedel i samband med sitt senaste samlag. FSS kräver att unga i samtliga kommuner får kostnadsfri tillgång till preventivmedel.

– Gratis preventivmedel löser inte ensam problemet, men behövs i kombination med god sexualundervisning och ett öppet diskussionsklimat om sex och sexualitet, säger Jäntti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning