FSS oroat över skolungdomars illamående

Vem ska ha huvudansvaret för skolungdomarnas hälsa efter vårdreformen, undrar FSS. Bild: Mostphotos

Finlands svenska skolungdomsförbund FSS oroar sig över att frågan om vem som ska ha huvudansvaret för ungdomarnas hälsa fortfarande är öppen i vårdreformen.

Förbundet ser särskilt övergångsskedena mellan skolor, skolstadier och arbetslivet som problematiska.

– Utbrändhet eller mental ohälsa går inte magiskt över när du går ut en skola eller fyller 18. En ung människas liv innebär redan när allt är okej en massa förändringar och ofta ett behov av stöd, säger FSS ordförande Bicca Olin i ett pressmeddelande.

Enligt enkäten Hälsa i skolan 2017, som besvarats av över 150 000 skolungdomar i högstadiet och på andra stadiet, har nästan 10 procent huvudvärk varje dag och en knapp tredjedel en gång i veckan. Som en bidragande orsak nämns problem med inomhusklimatet.

– Skolor och kommuner kämpar med problemen i hela landet, men hur allvarligt ska det behöva bli innan det här på riktigt åtgärdas också på nationell nivå? frågar Olin.

Var tionde ungdom uppger sig ha svårt att somna varje kväll, medan var tredje har sömnsvårigheter en gång i veckan. Kring 15 procent av skolungdomarna känner sig sällan eller aldrig viktiga och över 5 procent uppger att de inte har någon vän att ty sig till. Antalet som uppger att de lider av ångest har ökat.

FSS kräver att politiker tar ansvar för ungdomarnas välmående i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning