Fruktansvärda övergrepp på kvinnor och barn i Kongo-Kinshasa

Chefsläkaren Denis Mukwege tar i dag emot Nobels fredspris i rådhuset i Oslo för sitt arbete med att hjälpa våldtagna. Bild: Yle

I dag belönas gynekologen Denis Mukwege med Nobels fredspris för sitt arbete mot våldtäkterna i landet.

Dokumentärprojekt: De våldtagnas hjälpare Yle TV1 21.35, repris onsdag 23.50

Nadia Murad och Denis Mukwege heter årets Nobels fredspristagare som arbetar mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. I går visade Yle Fem en dokumentär om Murad. I dag är det gynekologen Denis Mukweges tur att uppmärksammas för det arbete han gör för att hjälpa våldtagna kvinnor och barn, både fysiskt och psykiskt, på sin klinik i östra Kongo-Kinshasa.

Thierry Michels och Colette Braeckmans dokumentär L'homme qui répare les femmes är från 2015 och har alltså några år på nacken. Men redan i dokumentären är Mukwege uppmärksammad och flerfaldigt prisbelönad internationellt för sitt arbete, och talar i internationella sammanhang, bland annat i FN, om den fruktansvärda situationen i sitt hemland.

Det här är en riktigt omskakande dokumentär om fasansfulla övergrepp som pågår i ett fattigt men vackert land rikt på naturresurser utan att det sker några rättsliga påföljder för förövarna. Det tortyrliknande våldet mot kvinnor och barn, till och med spädbarn, är mycket grovt och förstör i många fall deras kroppar och liv. Våldtäkt är inte bara ett militärt vapen, utan har spritt sig till samhället i stort där det råder en våldtäktskultur som frodas på grund av vidskepliga uppfattningar om oskulder och jungfrublod.

Mukwege är pingstvän och fick sina läkarstudier bekostade av den svenska Pingstmissionen. Han grundade Panzisjukhuset i Bukavu på nittiotalet och där försöker han som kirurg lappa ihop offrens skador så gott det går. Inom verksamheten finns också en rehabiliteringsfristad där våldtagna får vistas för att få hjälp med att hela de själsliga skadorna. Mukwege har själv betalat ett högt pris för sin aktivism – 2012 utsattes han för ett attentat som höll på att kosta honom livet. Sedan dess rör han sig med beväpnade egyptiska FN-livvakter utanför kliniken.

Det är ett område i kaos som beskrivs, där rättsväsendet inte fungerar på grund av korruption, och man undrar om något alls blivit bättre sedan dokumentären gjordes. Norska Nobelkommittén har i alla fall lyft fram ett ytterst angeläget ämne. Världen bör veta att detta pågår – och förhoppningsvis kan uppmärksamheten bidra till att få slut på vansinnet.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning