Valet i gång i USA – högt deltagande spås

Röstande i Ridgeland i Mississippi under valdagen. Bild: TT/AP/Rogelio V. Solis

Valet i USA är igång och köerna ringlar långa på flera håll. Mellanårsval brukar inte locka många amerikaner – men i år vill väljare fälla sin dom över Donald Trumps tid vid makten. Förtidsröstandet pekar mot det högsta valdeltagandet på decennier.

Väljare i bland annat Maine, New Hampshire, New Jersey, New York och Virginia kunde klockan sex på morgonen lokal tid, klockan ett på eftermiddagen finsk tid, börja rösta i kongressvalet samt i lokala val.

Hundratals politiker har stridit in i det sista om de kongressplatser och guvernörsposter som står på spel. Men trots att han inte står på en enda valsedel handlar allt om Donald Trump.

– Jag är missnöjd med presidentens handlingar, säger 34-årige Andrew Menck vid en röstningslokal i Chicago till nyhetsbyrån AFP.

Vid tisdagens mellanårsval till kongressen ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter väljas om (33 omval och två fyllnadsval). I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Tar Demokraterna över makten i någon av kamrarna blir det svårt för president Donald Trump att få igenom sina lagförslag.

I nuläget uppger 49,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 41,9 procent ställer sig bakom Republikanerna, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse.

I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 50 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller sex platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 204 "säkra" demokratiska platser och 199 republikanska. I 32 fall står det och väger opinionsmässigt.

Källa: Real Clear Politics

Köer trots regn

Menck hoppas att hans röst ska bidra till att styrkeförehållandena i kongressen ändras och Republikanerna tappar sin majoritet där.

– Jag tycker nog inte riktigt att han har fått stå till svars.

En som också har hunnit rösta är den av Trump sparkade FBI-chefen James Comey. På Twitter skriver Comey att han därefter ska ge sig ut och knacka dörr för att få fler till valurnorna följt av: "Borde bli kul".

I Washington DC ringlar köerna långa trots att regnet faller, skriver CNN.

Presidenten har tagit varje chans att göra mellanårsvalet till en folkomröstning om sig själv. Opinionsmätningar har pekat mot att hans parti Republikanerna behåller majoriteten i senaten men förlorar övertaget i representanthuset.

Under valrörelsen Trump gjort ett stort nummer av de centralamerikaner som söker sig mot USA i hopp om ett bättre liv. Presidenten beskriver migranterna som en invasionsstyrka.

President Donald Trump talar under ett valmöte i Chattanooga i Tennessee i söndags. Bild: TT/AP/Evan Vucci

Skräck och fruktan

– Han spelar på skräck. Trump är skicklig på att rikta in sig på sådant som väljarkåren reagerar på och nu har det varit migrantkaravanen, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Demokraterna spelar å sin sida på en annan sorts fruktan. Under valrörelsens slutskede har USA skakats av det antisemitiska dådet i en synagoga i Pittsburgh och brevbomberna till en rad demokrater och andra som presidenten utmålat som fiender. Trumps kritiker har anklagat honom för att genom sin hätska retorik bidra till det klimat som motiverat gärningsmännen.

Det spända läget ser ut locka långt fler än vanligt till valurnorna. Antalet förtidsröster låg på tisdagen på 38 miljoner, vilket är mer än tio miljoner fler än det sammanlagda antalet förtidsröster 2014, enligt Floridaprofessorn Michael McDonalds valdatabas.

En del experter spår ett valdeltagande på uppemot 50 procent – vilket skulle innebära en nivå som USA inte sett sedan 1960-talet, också det en turbulent tid i amerikansk politik.

– Det är dels en Trump-effekt, där folk på båda sidor vill reagera på hans agerande under de första två åren. Dels kan det handla om att det har dykt upp flera kandidater med en ny typ av politik, säger Karin Henriksson.

Symboliska guvernörsval

Om det blir ett högre valdeltagande än väntat ökar också osäkerheten i opinionsmätningarna, vilket bäddar för eventuella överraskningar i de slutliga resultaten. För Demokraterna väntas valutgången till stor del hänga på om man lyckats mobilisera unga och minoriteter. Guvernörsvalen i Florida och Georgia har lyfts fram som särskilt symboliska.

– Där står det mellan två svarta demokrater mot vita manliga Trumplojala republikaner.

Resultatet kan komma att avgöra inriktningen på amerikansk politik i flera år framöver. Med en majoritet i representanthuset, där samtliga platser väljs om, kan Demokraterna effektivt sätta käppar i hjulen för Trumps lagförslag. Dessutom lär man dra i gång en rad utskottsgranskningar av alltifrån Trumps skattedeklaration till hans företagsaffärer och får också makten att inleda ett riksrättsförfarande mot presidenten.

Om Republikanerna däremot lyckas klamra sig fast vid sin majoritet får Trump möjlighet att fullborda sin självutnämnt nationalistiska politik inför valet 2020.

Väljare förtidsröstar i en lokal i ett köpcentrum i Bloomingdale i Illinois i torsdags. Bild: TT/AP/Martha Irvine

Väljare förtidsröstar i en vallokal i Marietta i delstaten Georgia den 27 oktober. Bild: TT/AP/Mike Stewart

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning