Froome historisk efter första Giro-titeln

Bild: Luk Benies / AFP / Lehtikuva

Alla vägar leder till Rom sägs det.För cykelstjärnan Chris Froome ledde den avslutande Giro d'Italia-etappen inte bara till och från den italienska huvudstaden – utan också rakt in i historieböckerna.Den regerande Tour de France och Vuelta-mästaren vann sitt första Giro.

Elva avslutande varv runt i de centrala delarna av Rom. Likväl var den avslutande etappen av årets Giro d'Italia precis som en avslutande etapp av ett Giro brukar vara. En transportsträcka – må så vara en bildskön sådan i hjärtat av den historiska huvudstaden.

Sam Bennett från Irland var snabbast och tog sin tredje etappseger i kamp med Elia Viviani, Italien, i den delen av fältet som faktiskt försökte åka fort i avslutningen. Men frågan är om inte den som kunde vara gladast sammantaget var Chris Froome, som när han gick i mål tillsammans med sina stallkamrater i Sky, tog hem karriärens första Giro d'Italia-titel, i sitt första Giro sedan 2010.

Grand slam

En titel som gör Froome historisk, då han är regerande mästare i både Tour de France och Vuelta a España. Förutom att bli den förste britten att vinna Girot så blev han även den tredje i historien att vinna de tre mästartitlarna på rad. Han blir också blott den sjunde cyklisten genom tiderna att över huvudtaget ha vunnit alla dessa tre tävlingar.

Årets Giro började dock nästintill mardrömslikt för Chris Froome. På uppvärmningen i den första etappen kraschade han, och behövde jaga redan från start. I den åttonde etappen vurpade han ännu en gång. Och inför den avslutande veckan låg han närmare fem minuter efter ledande Simon Yates. Där och då såg den där efterlängtade och historiska trippeln ut att vara väldigt långt bort.

Upphämtning

Men i ett överraskningsfyllt och oförutsägbart Giro så var det ganska passande att allt skulle avgöras med en osannolik comeback.

Froomes upphämtning i branterna på fredagens 19:e etapp kombinerat med ledaren Simon Yates kollaps var av sällan skådat slag, och hastigt hade plötsligt den brittiske Tour de France-vinnarens chanser vänts från moll till dur.

Efter att ha tampats och stångats med regerande Giromästaren Tom Dumoulin i den näst sista etappen och kunnat svara på nederländarens attacker så gick Froome mot en seger, mot alla odds.

Född: 20 maj 1985 (33 år) i Nairobi, Kenya.

Nationalitet: Storbritannien.

Längd: 186 centimeter.

Stall: Team Sky (sedan 2010)

Tidigare stall: Konica Minolta (2007), Barloworld (2008-2009)

Meriter: OS-brons, tempolopp (2012, 2016), VM-brons, lagtempo (2013). Totalsegrare i Tour de France (2013, 2015, 2016, 2017), Vuelta a España (2017).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning