Froome gjorde en Sundby – misstag eller inte?

Chris Froomes överdos kan få ödesdigra konsekvenser för hans karriär.

Den brittiska cykelstjärnan Chris Froome gjorde en Sundby – åkte fast för en elefantdos av astmamedicin. Cykelsporten har haft sina skandaler, men det här var kanske det värsta som kunde ha hänt.

Froomes urinprov innehöll dubbelt så mycket salbutamol som är tillåtet enligt internationella antidopningsbyrån Wadas reglemente. Gränsen ligger mycket högt för att tillåta terapeutisk astmabehandling: 1 000 ng/ml. Froome låg vid 2 000 ng/ml under etapploppet Vuelta a Espana i september.

Fallet påminner en hel del om den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby, som också åkte fast för en gigantisk överdos av salbutamol. Sundby låg vid cirka 1 350 ng/ml. Han använde sig av en nebulisator och hans läkare hade räknat ut att bara tio procent av läkemedelsdosen absorberas. Men idrottens internationella skiljedomstol godkände inte förklaringen, diskade Sundby från Tour de Ski och avstängde honom i två månader. Froome använde en vanlig inhalator.

Teoretiskt har salbutamol i mycket stora mängder en viss prestationshöjande effekt. Men i båda fallen ser det mer ut som att man nonchalant prövat gränserna för vad som är tillåtet. Rört sig i den omtalade gråa zonen. Lite svårt att tro att det går att ta dubbelt det tillåtna helt av misstag.

Astma är mycket vanligt inom toppidrott. Hård ansträngning ökar risken för inflammation i luftvägarna. Enligt vissa uppskattningar lider uppemot en femtedel av uthållighetsidrottarna i sommargrenar på elitnivå av ansträngningsastma. I vintergrenar är siffran över hälften. Froome har en astmadiagnos.

Men den bekymmerslösa användningen av astmamedicin är något man helst tiger om. Förra vintern framkom det hur man i Norge i åratal använt astmamedicin som vilket som helst näringstillskott. För säkerhets skull.

Förra året framkom det att Froomes brittiska stallkamrat Bradley Wiggins använt kortisoninjektioner för att behandla astma vid flera tillfällen – en mycket omstridd behandlingsmetod i samband med idrott. Han blev också förhörd av ett parlamentariskt utskott i Storbritannien, efter obekräftade uppgifter om att han bland annat tagit emot en mystisk läkemedelsförsändelse under ett etapplopp i Frankrike.

Senare försvarade proffsstallet Team Skys före detta tekniska chef Shane Sutton användningen av läkemedelsdispens för att förbättra prestationsförmågan – en del av Skys berömda motto marginal gains. Hur sjukt är inte det om receptbelagda läkemedel är en del av träningsschemat?

Det blir inte desto mindre ironiskt av att Team Sky hela tiden framställt sig som en föregångare med nolltolerans mot dopning. Om Froome blir fälld borde han i enlighet med Skys filosofi bli avskedad. Tveksamt.

Froome riskerar åtminstone att förlora segern i Spanien runt och i värsta fall bli avstängd – proffscyklisten Alessandro Petacchi blev avstängd i ett år för ett motsvarande fall – om han inte kan övertyga internationella cykelunionen UCI och i sista hand Cas om att överdoseringen var en oavsiktlig följd av ändamålsenlig medicinering.

Oavsett om det var ett misstag eller inte så är Froomes överdos ett nytt och tungt bakslag för cykelsporten, som i åratal kämpat för att förbättra sitt skamfilade rykte. Froome, med fyra segrar i Tour de France, varav de tre senaste i följd, två OS-brons och ett VM-brons är en av cyklingens största stjärnor. Det ser helt enkelt inte bra ut, inte i det här sammanhanget. Inte när man vet att det alltid funnits mycket dopning i cykelsporten, inte då det precis framkommit en massa annat mygel i Team Sky och inte då Froome varit nästan onaturligt bra under de senaste åren.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03