Frontlinjer i ett hotande handelskrig

Bild: Lehtikuva/Win Mcnamee

Det var ett steg framåt att USA och Kina meddelade att det befarade handelskriget har skjutits upp. Men hoten mot världshandeln har inte försvunnit.

Överenskommelsen på ministernivå mellan USA och Kina innebär att Kina ska minska sitt handelsunderskott med USA genom att köpa mera amerikanska varor. Det handlar framför allt om jordbruks- och energiprodukter. Kina bekräftar inte att man skulle ha kommit överens om att öka handeln specifikt med 200 miljarder dollar, vilket USA hävdar.

De amerikanska företagen som vill få ett starkare fotfäste på den kinesiska marknaden är inte primärt intresserade av att USA kan öka sin export av spannmål eller majs. De vill att Kina ska följa de internationella handelsreglerna, minska stödet till industrin och respektera immateriella rättigheter bland annat inom it-sektorn.

De här frågorna blir en hård nöt i de kommande förhandlingarna, och det uppskjutna handelskriget kan aktualiseras på nytt.

I bakgrunden till alla förhandlingar mellan USA och Kina finns också det faktum att Kina finansierar en stor del av det amerikanska budgetunderskottet. Om Kina skulle börja slumpa bort amerikanska statspapper – som är en trygg och viktig säkerhet i hela det globala finanssystemet – så skulle en av hörnstenarna under hela världsekonomin rubbas. De kinesiska riskkalkylerna för en sådan operation är inte kända.

En annan frontlinje i ett befarat handelskrig går mellan USA och EU. President Trump har skjutit upp införandet av tullar på europeiskt stål och aluminium, men senast den 1 juni ska Vita huset meddela om tullarna införs och i så fall på vilka produkter. Går det så långt har EU knappast något annat val än att införa egna tullar. På tisdagen framhöll Frankrikes handelsminister Jean-Baptiste Lemoyne att en eventuell överenskommelse mellan Kina och USA inte får gå ut över tredje part, alltså EU.

EU är beredd att förhandla om en del handelsområden, bland annat bilexporten, men unionen står fast bakom kravet att USA först måste avstå från hotet om tullar.

Men det kan finnas sprickor i EU:s front; Frankrike har en tuffare hållning gentemot USA, medan Tyskland vill undvika sådant som skadar bilindustrin.

Donald Trump använder samma taktik som Vladimir Putin i relationerna med EU, han försöker spela ut enskilda länder mot varandra för att försvaga unionen. Men om EU ska kunna hävda sig mot den själviska handelspolitik som USA:s nuvarande regering tillämpar är ett enat uppträdande unionens viktigaste tillgång.

Handelskrigets frontlinjer finns också i Mellanöstern. På måndagen redogjorde USA:s utrikesminister Mike Pompeo för USA:s nya Iranstrategi efter att Donald Trump meddelade att USA ensidigt lämnar avtalet som begränsar Irans möjligheter att tillverka kärnvapen. Pompeo höll sig stilenligt till retoriken i Vita huset och talade om "de kraftigaste sanktionerna i historien".

Han hotade också europeiska företag som bryter mot de ensidigt utlysta sanktionerna med att de måste välja mellan att göra affärer med Iran eller USA.

USA:s krav på Iran går långt utöver det som finns i kärnavtalet, i praktiken handlar det om att Iran måste lägga om hela sin politik. Strategins lätt kamouflerade mål är att störta den nuvarande regimen i Iran – något som både Pompeo och den säkerhetspolitiske rådgivaren John Bolton har rekommenderat. Men regeringen i Teheran hör inte till den lättskrämda sorten.

Maktspråket från en av dem som Donald Trump har placerat i sin omedelbara närhet visar hur långt den nuvarande ledningen i USA har fjärmat sig från en världsordning där samarbete, förhandlingar, kompromisser och respekt är ledstjärnor. Då ställs EU inför frågan om man fortfarande vill hålla sig till den här ordningen, eller om man underordnar sig Donald Trumps globala ledarskap. Svaret är självklart.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00