Fröken Julie överlever

I Eva Ströms roman skär sig Strindbergs olyckliga fröken Julie bara lite. Inte heller Ströms berättelse saknar melodramens feber, men aldrig så att det spårar ur.

Roman

Eva Ström

Rakkniven

Bonniers 2018

Fröken Julie spelas i stora delar av världen, men man vågar gissa att många regissörer – och åskådare – genom åren har haft svårt med slutet, då Julie efter förförelsen tar emot en rakkniv från betjänten Jean, och går ut och skär halsen av sig.

Eva Ströms nya roman, Rakkniven, snirklar sig ur Strindbergs stegrade melodramatik och låter Julie överleva. Visserligen har hon efter älskogen ångrat sig till den grad att hon halvt tappat sansen och störtat iväg med kniven, men sen blir det "bara" ett ytligt skärsår. Dock tvingas hon snarast iväg av sin far, den något distraherade greven, och hans syster, den kyliga och bördsfixerade Hélène, från sitt hem på ett skånskt gods, till en "Anstalt för lättare sinnessjuka bättre bemedlade kvinnor" i Danmark. Efter några månader, som inbegriper behandling i en "svängstol" (som får patienten att spy), skrivs hon ut. Att återvända hem är uteslutet; färden går till Rom, där hon inkvarteras hos Birgittinernunnor.

Inte heller Ströms berättelse, som läsaren genast kommer in i, saknar melodramens feber, men aldrig så att det spårar ur. Den 25-åriga Julie är intelligent, trotsig, en smula aristokratiskt överlägsen, är mån om att skydda sig med en hård mask. Men hon är samtidigt impulsiv, har ett liksom snabbt sätt mot sin omgivning. Hennes börd hjälper henne förstås till viss del, men hon är i första hand, om än ansvarig för sina handlingar, offer för en hederskultur och en kvinnoroll; hon har dragit vanära över sin ätt och saknar egentligen alternativ. Överallt är hon underordnad. Och det värsta hon vet är att utsättas för andras medlidande – vilket innebär att hon motverkar varje försök att hjälpa henne.

Inte blir det lättare när det uppdagas, genom en svensk läkare Munthe (kul grepp att få med honom på ett hörn) att Julie är gravid, och redan i sjätte månaden. Hon har visserligen noterat att menstruationen uteblivit, men blir ändå mäkta häpen. Detta självbedrägeri är kanske inte helt sannolikt, men läsaren köper det raskt. När våren återvänt till den eviga staden föder Julie en liten pojke, som får heta Sandro.

Tanken är först att lämna bort barnet, men i skarpt läge segrar moderskänslorna – men det handlar också om ett desperationens infall. Den något vingliga räddningsplankan heter Paul Neckerwasser, framgångsrik schweizisk järnvägsingenjör, som Julie tvärgifter sig med varefter de flyttar till Lausanne. Och där vidtar ett delvis nytt liv, med äktenskapstrubbel, hotellverksamhet och annat.

En roman om frihetens natur

Rakkniven är bland annat en roman om frihetens natur. Om den nu finns, annat än som ryckiga protester mot det påbjudna, tillfälligheters orsaksrassel. Eva Ström har klokt nog undvikit tyngande idéer till sin utvecklingshistoria: romanens blickfång ligger i Julies livsvärld (frånsett några infogade journaler, där läkaren Ström skymtar).

Även om läsaren står på Julies sida är hon ingen genomsympatisk person, och det gör porträttet levande. Vid några tillfällen tycker man sig dock höra själva romankonstruktionen knirka, eller om det är ett motstånd från författaren att fabulera vidare – åtminstone upplever jag att boken kanske är lite för lång och i vissa avsnitt lite för refererande. Men, måste betonas, på det hela taget mycket läsvärd.

Eva Ström är mest känd som poet, men ungefär var femte år ger hon ut en roman. Rakkniven har, tror jag, varit ett slags experiment med saklighetens beständighet. Julie är analytisk, rättfram, ibland nästan lite pedantisk. Men också i rörelse, och hennes liv är trots de hårda ramarna egentligen inte förutsägbart: den givna ordningen genombävas av andra människors rymd, av oväntade känslor och skred. Och kanske finns en sorts frihet just här.

Erik Bergqvist

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03