Frittata med tomat

Det är betydligt enklare att lyckas med en italiensk frittata än andra omeletter som måste vändas i lock. Bild: TT

Stora omeletter som måste vändas med lock är ett elände. Bättre då med en italiensk frittata, där tillagningen börjar på spisen och avslutas i ugnen.

För 4 personer, 20 minuter

8 ägg

1 gul lök

3–4 tomater

1 vitlöksklyfta

2 dl färskriven parmesanost

1 dl mager grädde eller mjölk

salt och svartpeppar

2 msk olivolja

Att äta till:

ruccolasallad

några extra tomater

Gör så här:

1. Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Skiva tomaterna. Rör om äggen mycket lätt så att gulan spricker och blandar sig med vitan. Pressa i vitlöksklyftan, slå i grädde eller mjölk och vänd ned riven ost. Salta lätt och peppra.

2. Sätt en stekpanna som klarar ugnsvärme på spisen. Slå i olja och stek lök och tomater någon minut. Slå i äggsmeten och rör i pannan med en gaffel, tills äggen börjar stelna. Sänk värmen och låt frittatan stå kvar på spisen en dryg minut.

3. Sätt in hela pannan i ugnen på 175 grader, 6–8 minuter. Ta ut och dela frittatan i tårtbitar. Toppa med tomatklyftor och ruccolasallad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning