Frittata med tomat

Det är betydligt enklare att lyckas med en italiensk frittata än andra omeletter som måste vändas i lock. Bild: TT

Stora omeletter som måste vändas med lock är ett elände. Bättre då med en italiensk frittata, där tillagningen börjar på spisen och avslutas i ugnen.

För 4 personer, 20 minuter

8 ägg

1 gul lök

3–4 tomater

1 vitlöksklyfta

2 dl färskriven parmesanost

1 dl mager grädde eller mjölk

salt och svartpeppar

2 msk olivolja

Att äta till:

ruccolasallad

några extra tomater

Gör så här:

1. Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Skiva tomaterna. Rör om äggen mycket lätt så att gulan spricker och blandar sig med vitan. Pressa i vitlöksklyftan, slå i grädde eller mjölk och vänd ned riven ost. Salta lätt och peppra.

2. Sätt en stekpanna som klarar ugnsvärme på spisen. Slå i olja och stek lök och tomater någon minut. Slå i äggsmeten och rör i pannan med en gaffel, tills äggen börjar stelna. Sänk värmen och låt frittatan stå kvar på spisen en dryg minut.

3. Sätt in hela pannan i ugnen på 175 grader, 6–8 minuter. Ta ut och dela frittatan i tårtbitar. Toppa med tomatklyftor och ruccolasallad.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning