Frittata med grön sparris

Grön sparris är perfekt att grilla eller steka och passar fint att använda som topping till en krämig frittata.: Bild: Eva Hildén Smith/TT

En italiensk omelett går snabbt att sno ihop. Spänstiga sparrisar och syrlig fetaost få bistå med smak till den krämiga frittatan.

För 4 portioner, 30 minuter

1 knippe (250 g) grön sparris, eller fryst

1 stor röd paprika

1 rödlök

2 msk olivolja

Äggsmet:

6 ägg

1 dl grädde

1 krm salt

2 dl riven ost

1 skiva, ca 25 g, getost på rulle

Till garnering:

2–3 kvistar persilja

svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt av 2–3 centimeter av den nedersta hårda delen på sparrisen och dela resten i 2 bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skala, dela och skiva löken. Blanda grönsakerna med olja.

2. Grilla grönsakerna i het grillpanna 3–5 minuter, vänd dem då och då.

3. Vispa ihop ägg, grädde och salt. Blanda i riven ost.

4. Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll äggsmeten i pannan, fördela getosten över, delad i små bitar. Lyft eller stick i frittatan så att lös smet kan rinna ner och stelna, stek cirka 5 minuter.

5. Toppa med de grillade grönsakerna, medan den fortfarande är krämig på ytan. Grädda färdig i mitten av ugnen 5–10 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg. Peppra och garnera med persilja.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning