Frittata med grön sparris

Grön sparris är perfekt att grilla eller steka och passar fint att använda som topping till en krämig frittata.: Bild: Eva Hildén Smith/TT

En italiensk omelett går snabbt att sno ihop. Spänstiga sparrisar och syrlig fetaost få bistå med smak till den krämiga frittatan.

För 4 portioner, 30 minuter

1 knippe (250 g) grön sparris, eller fryst

1 stor röd paprika

1 rödlök

2 msk olivolja

Äggsmet:

6 ägg

1 dl grädde

1 krm salt

2 dl riven ost

1 skiva, ca 25 g, getost på rulle

Till garnering:

2–3 kvistar persilja

svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt av 2–3 centimeter av den nedersta hårda delen på sparrisen och dela resten i 2 bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skala, dela och skiva löken. Blanda grönsakerna med olja.

2. Grilla grönsakerna i het grillpanna 3–5 minuter, vänd dem då och då.

3. Vispa ihop ägg, grädde och salt. Blanda i riven ost.

4. Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll äggsmeten i pannan, fördela getosten över, delad i små bitar. Lyft eller stick i frittatan så att lös smet kan rinna ner och stelna, stek cirka 5 minuter.

5. Toppa med de grillade grönsakerna, medan den fortfarande är krämig på ytan. Grädda färdig i mitten av ugnen 5–10 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg. Peppra och garnera med persilja.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning