Fritt fram för bröllop och tennis i England

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Bild: Matt Dunham/TT-AP

Sex personer från två olika familjer får träffas utomhus och det blir grönt ljus för bland annat tennis, golf och simning. Nu tar England nästa steg för att lätta virusrestriktionerna.

– Jag hoppas att detta blir starten på en härlig brittisk sportsommar där människor i alla åldrar kan återförenas med lagkamrater och återuppta aktiviteter de älskar, säger premiärminister Boris Johnson till nyhetsbyrån AFP.

Måndagen har i brittiska medier dubbats till "Happy Monday" (den lyckliga måndagen).

Ses i trädgården

Med den framgångsrika vaccinationskampanjen i ryggen är invånarna inte längre beordrade att stanna hemma, även om myndigheterna fortsätter att uppmana till distansarbete. Det är nu tillåtet att möta vänner från max ett annat hushåll, så länge man inte är fler än sex personer och ses utomhus, exempelvis i trädgården.

Bröllop tillåts också, med max sex deltagare.

Samtidigt ges grönt ljus för lagsporter som fotboll och cricket, så länge träningen sker utomhus. Tennis-, basket-, golf och seglingsklubbar kan också slå upp portarna – liksom simbassänger ute i det fria, noterar bland andra public servicebolaget BBC.

Lyft i juni?

Steget är ett av flera i Englands plan mot ett liv i normalitet, efter mer än ett år med pandemirestriktioner. Det första steget togs den 8 mars, då elever släpptes tillbaka till skolorna. Den 21 juni hoppas myndigheterna att alla smittskyddsregler ska ha lyfts.

Skottland, Wales och Nordirland har egna planer för hur restriktionerna ska lyftas.

I ljuset av de virusvarianter som upptäcks och den tredje våg som stora delar av Europa tampas med manar Boris Johnson sina landsmän till försiktighet. Den långhårige premiärministern sticker dock inte under stol med att han längtar efter att gå till barberaren – något som kan ske när nästa steg av lättnaderna införs den 12 april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning