Fritt fram för Bottas att köra om segern: "härlig känsla"

Valtteri Bottas kan köra sitt eget lopp då Lewis Hamilton säkrat F1-titeln för femte gången. Bild: Lehtikuva/Charles Coates

Valtteri Bottas räknar inte med att få hjälp av någon stallorder, fast han äntligen får köra om segern i Brasilien.

Sao Paulo

- Valtteri och jag är de bästa stallkompisar och kanske den bästa duon någonsin i formel 1, säger femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton.

Med de orden tackar han finländaren får hjälpen och stödet som han fått under säsongen. Bottas fick flera gånger en teamorder och lydde utan att muttra. Även om det sved. Som till exempel i Sotji där Bottas hade kunnat vinna men flyttade på sig och lät Hamilton köra om.

-Valtteri har utan tvekan spelat en stor och avgörande roll för mina segrar och hjälpt mig så att min dröm om titeln blev sann. Jag är mycket tacksam att jag har honom som stallkompis.

-Jag tror inte att det någonsin funnits två förare i samma stall som fungerat så bra ihop. Handlar om stor respekt för varandra och samarbete. Ser ju hur hårt Valtteri arbetar varje dag och han hur mycket jag satsar. Vi motarbetar inte eller försöker störa varandra.

Inte nummer två

Hamilton går inte med på att Bottas bara varit hans hjälpreda den här säsongen. Trots att Bottas inte haft turen med sig i år.

- I slutändan intresserar det inte teamet vem av oss som vinner. Vallteri hade kunnat leda och då hade min roll varit att vara nr 2. Så därför sa jag till mig själv att jag måste alltid ligga före för jag har aldrig sett som honom som nr 2 i stallet och att hans enda uppgift var att hjälpa mig.

Svår säsong

Bottas har hitills inte vunnit något lopp men kunde ha gjort det i Baku men fick en punktering. Och ingen glömmer vad som häde i Ryssland.

- Säsongen började bra för honom men sedan hade han ett par svåra lopp. Baku var ett bittert nederlag för han förtjänade verkligen att vinna, säger Hamilton

-Sotji var nog ett av de svåraste ögonblicken för mig men också för Valtteri. Jag vill vinna lopp genom att köra om segern. Att bli förbisläppt på det sättet kändes fruktansvärt.

Får köra om segern

En sak är helt säker. Bottas behöver inte köra som livvakt och hjälpreda åt den femfaldige mästaren i säsongens två sista lopp i Sao Paulo och Abu Dhabi.

Så kommer Hamilton att skänka in trogne stallkamrat en seger om han leder och Valtteri är tvåa? Inte, om man frågar honom själv.

- Jag skulle inte göra honom en tjänst om jag gjorde det, förklarar Hamilton.

Inga stallorder

Lewis vann sin femte titel i Mexiko för två veckor sedan och det betyder att Bottas nu kan köra som han vill och behöver inte ta någon hänsyn till sin stallkamrat i de två sista loppen den här säsongen. Men Hamilton tror inte på stallorder.

- Valtteri vill vinna av egen kraft. Han är tillräckligt bra för att klara av det själv och behöver inte min hjälp. Men om han behöver hjälp med inställningar av bilen kommer jag självklart att ställa upp, säger Hamilton.

Vill inte ha en present

Bottas är stolt och säger att han vill inte få en present av Hamilton. Han vill vinna själv.

-Vill inte vinna på det sättet, säger Bottas.

- Nu vet jag att det finns en chans att äntligen få vinna igen och det är en härlig känsla. Så nu är det upp till mig att göra mitt bästa för att kunna köra om segern.

Förra året startade han från pole position men blev lurad av Sebastian Vettel vid ingången i den första tvära vänsterkurvan. Där lärde Valtteri sig en läxa och misstaget kommer han inte att göra om i år om han står längst fram igen.

Ställningen i F1

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes 358 p (totalsegrare), 2) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari 294, 3) Kimi Räikkönen, Finland, Ferrari 236, 4) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes 227, 5) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull 216, 6) Daniel Ricciardo, Australien, Red Bull, 146, 7) Nico Hülkenberg, Tyskland, Renault 69, 8) Sergio Perez, Mexiko, Force India, 57, 9) Kevin Magnussen, Danmark, Haas, 53, 10) Fernando Alonso, Spanien, McLaren, 50.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning