Fritt fram att hacka Utrikesministeriet

Om du rapporterar fel i ministeriets säkerhet kan du få betalt. Bild: LightField

Utrikesministeriet tar till nya metoder för att hitta svagheter i sina datasystem.

På måndagen meddelade Utrikesministeriet att de inleder ett så kallat buggbelöningsprogram. Det innebär att hackare belönas om de hittar svagheter på ministeriets webbplatser.

Projektet gäller sajterna um.fi, reseanmalan.fi och vaarinkayttoilmoitus.fi. Webbplatserna utsätts redan i dag för olovligt dataintrång, därför uppmanar ministeriet lagliga hackare att testa säkerheten och rapportera sina observationer. Under projektet kommer ministeriets skyddsåtgärder inte att tas ur bruk.

– Det behövs nya metoder att testa it-säkerheten utöver de traditionella kontrollerna, säger Utrikesministeriets datasäkerhetschef Antti Savolainen.

Tidigare har Utrikesministeriets it-säkerhet prövats av bland andra: Cybersäkerhetscentret, Skyddspolisen, EU:s säkerhetskommitté och Natos Office of Security. Dessutom har ministeriet lejt flera finländska it-säkerhetsföretag.

Buggbelöningsprogrammet administreras av företaget Hackrfi och det kommer att fortgå i sex månader. Efter testperioden fattar ministeriet beslut om programmet får fortsätta.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning