Friterad lax med asiatiska tillbehör

Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel.Bild: TT

Laxen kommer antagligen från Norge, men smaksättningen är asiatisk. Fritera fisken med japanskt ströbröd och servera med thaikryddor, ananas och lime.

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

2 ägg

1 dl vetemjöl

salt och vitpeppar

2 dl pankoströbröd (asiatiskt ströbröd som finns i välsorterade mataffärer)

1 liter friteringsolja

Till såsen:

1 1/2 dl chilisås på tomatgrund

1/2 dl strösocker

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk thailändsk röd curry

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

1 färsk ananas

1 msk rapsolja

ris

blandade salladsblad

1 limefrukt

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 3–4 minuter. Koka riset.

2. Skär laxen i 2 centimeter tjocka strimlor. Salta, peppra och rulla strimlorna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och pankoströ. Värm friteringsolja till 160–165 grader i en vid kastrull. Fritera 3–4 minuter.

3. Skala och skär ananasen i bitar. Ta inte med den hårda mittbiten. Stek i rapsolja så de får färg. Lägg upp ris och ananas. Ringla över sås och toppa med lax. Servera med sallad, ris och lime.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00