Friterad lax med asiatiska tillbehör

Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel. Bild: TT

Laxen kommer antagligen från Norge, men smaksättningen är asiatisk. Fritera fisken med japanskt ströbröd och servera med thaikryddor, ananas och lime.

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

2 ägg

1 dl vetemjöl

salt och vitpeppar

2 dl pankoströbröd (asiatiskt ströbröd som finns i välsorterade mataffärer)

1 liter friteringsolja

Till såsen:

1 1/2 dl chilisås på tomatgrund

1/2 dl strösocker

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk thailändsk röd curry

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

1 färsk ananas

1 msk rapsolja

ris

blandade salladsblad

1 limefrukt

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 3–4 minuter. Koka riset.

2. Skär laxen i 2 centimeter tjocka strimlor. Salta, peppra och rulla strimlorna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och pankoströ. Värm friteringsolja till 160–165 grader i en vid kastrull. Fritera 3–4 minuter.

3. Skala och skär ananasen i bitar. Ta inte med den hårda mittbiten. Stek i rapsolja så de får färg. Lägg upp ris och ananas. Ringla över sås och toppa med lax. Servera med sallad, ris och lime.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03