Fripassagerare på flyget från Kanarieöarna – polisen struntar i "olaga inresa"

Den kanariska brevduvan är trött efter resan, men mår bra efter att ha ätit kokt ägg och bröd hos Pauliina Rautio. Brevduvor är tamduvor som fortfarande används för hobbyverksamhet i många delar av världen, men ytterst småskaligt i Norden. Bild: Pauliina Rautio

En brevduva har åkt som fripassagerare på ett flygplan från Kanarieöarna till Finland. Duvan upptäcktes i utrymmet för flygplanets landningsställ i Uleåborg natten till onsdagen. Fågeln överlevde temperaturer på minus 50 grader.

När passagerarna hade lämnat charterflyget från Lanzarote till Uleåborg natten till onsdagen och bagaget lastats av upptäckte markpersonalen något minst sagt oväntat under rutinkontrollen: en omtöcknad duva hade åkt hela resan i utrymmet för planets landningsställ.

Markpersonalen ringde larmcentralen, men polisen uppgav att man inte kommer att undersöka fallet trots att beskrivningen möter kriterierna för olaga inresa. I stället hänvisade Uleåborgspolisen, som brukligt vid larm om skadade fåglar, till Norra Österbottens ornitologiska förening som rycker ut för räddningsuppdrag.

– Jag hade precis råkat vakna av en mardröm om skadade fåglar vid halv tretiden när jag hörde att min telefon tog emot ett meddelande. Det var knappt att jag orkade kolla mobilen, men när jag gjorde det kunde jag inte tro mina ögon, att en duva kunde överleva en sådan resa, säger Ari-Pekka Auvinen på föreningen.

Markpersonalen fångade in den omtöcknade duvan med håv och lät den övernatta på flygplatsen. Pauliina Rautio som sköter skadade djur kom efter fågeln vid lunchtid.

Ringmärkningen avslöjar att tamduvan på flyget till Uleåborg är en brevduva från Kanarieöarna. Bild: Pauliina Rautio

– I två timmar bara sov den. Nu har den precis ätit och somnat om igen. Den verkar trött och utmattad, men mår för omständigheterna väl, säger Rautio som matat duvan med kokt ägg och uppblött bröd.

Det är snudd på ofattbart att duvan klarat resan levande eftersom färden pågick i över sex timmar och planet flög på elva kilometers höjd där syrebrist, lufttryck och temperatur är outhärdliga.

– Enligt kaptenen ska temperaturen ha varit nere kring minus femtio. Duvor tål mer än människor i det här hänseendet, säger Auvinen.

Esa Hohtola, expert på ekofysiologi vid Uleåborgs universitet, uppger i en diskussionstråd för fågelskådare att förhållandena, enligt forskning om fåglar på extrema höjder, måste ha varit alldeles vid gränsen för vad en duva kan tåla. Intressant nog kan den fruktansvärda kölden ha hjälpt duvan att överleva det låga syretrycket och höjdsjukan.

"Lindrig hypotermi underlättar att klara av syrebrist. Samma fenomen har konstaterats hos småbarn som fallit i iskallt vatten, men återhämtat sig trots att de varit länge under ytan", skriver Hohtola.

Ari-Pekka Auvinen förstod att det rörde sig om en brevduva då markpersonalen rapporterade att duvan var färgringmärkt på Kanarieöarna. Den enda rimliga förklaringen är att den har satt sig på landningsstället på Lanzarote och rest hela vägen.

– Jag är ingen expert på brevduvor, men jag har rett ut ägaren en gång förut. Det var när jag hittade ringen efter en rumänsk brevduva i ett rovfågelbo här i trakten. Den duvan hade flugit hit från Rumänien och blivit uppäten av pilgrimsfalkens ungar, säger Auvinen.

Nu är planen att ta reda på vem som äger duvan och om hen vill ha den tillbaka, och hur det i så fall skulle ske. Frågan är om fågeln ska få åka flyg hem eller om den ska pröva sina egna vingar.

– Det vore lockande att förse den med satellitsändare och kolla om den hittar hem, säger Auvinen.

Brevduvor är avlade tamduvor som användes som budbärare innan de ersattes av telegrafen. Var man än släppte en brevduva återvände den alltid hem till sitt duvslag. I kontrast till seglivade myter kunde de här fåglarna inte hitta till vilken adress som helst, bara hem från vilken adress som helst. Brevduvor används fortfarande i tävlingar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning