Friidrottsskräll – HIFK-löparen klarade magisk gräns

Annimari Korte löpte under 13 sekunder på 100 meter häck i i Lahtis Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Annimari Korte blixtrade under GP-kvällen i Lahtis.– Otroligt, säger hon.

Värmen har nått Lahtis, solen värmer Salpausselkästadion och allt är upplagt för kanonresultat när både Annimari Korte och Reetta Hurske ställer sig på startstrecket för 100 m häck. I det första heatet drar Korte det längre strået, men båda noteras för samma tid: 13,17 – inhemskt årsbästa.

Under 13 sekunder

En timme senare blixtrar Korte till. Hurske får igen den bättre starten men Korte står för en enorm upphämtning och tar segern igen. Publiken flämtar till när resultattavlan visar tiden: 12,92. Tiden korrigeras senare till 12,93. Vindmätaren visade -0,2 m/s, nästan vindstilla.

– Det är otroligt. Jag har drömt om det här ända sedan jag var liten, säger Korte förbluffat.

– Man är en häcklöpare på riktigt då man löpt under 13 sekunder.

VM-gränsen

Förut är det bara Nooralotta Neziri som sprungit under 13 sekunder. Kortes resultat är inte bara en rejäl rekordputsning, hennes tidigare personbästa var 13,14, det underskrider också resultatgränsen till VM i Doha.

– Jag har jobbat hårt och gett allt under de två senaste åren. Skönt att det ger resultat, säger hon.

Hennes vinter har definitivt inte varit bekymmersfri. I januari försträckte hon mystiskt baklåret under ett träningsläger på Teneriffa och det besvärar henne fortfarande. Ingen har funnit någon direkt orsak till smärtorna.

Bor i Spanien

– Det är svårast i början, det första loppet var stelt, men precis som i träning blir det bättre för varje lopp, säger hon.

– Värst är det att sitta. Det blev en lång resa från Valencia till Finland under helgen.

Korte, 31, är bosatt i Spanien, men hemma från Kyrkslätt. I Finland representerar hon HIFK. Till nästa tävlar hon i Paavo Nurmi Games i Åbo nästa vecka, men hon kan nog redan inställa sig på att åka till Doha i höst.

"Vill springa fortare"

Inomhus-EM-fyran Reetta Hurske förbättrade också sitt personbästa i det andra heatet med en hundradel till 13,10. Hon var inte helt nöjd, hon har haft lite magbesvär under den senaste veckan.

– Jag har aldrig sprungit fortare, men det var tekniskt sett lite löst. Jag vill springa fortare än så där.

I damernas längd skrällde Turun Weikots Taika Koilahti till med 679 cm. Det tangerar det näst bästa resultatet någonsin hittills i Finland – bara Ringa Ropo-Junnila har hoppat längre. Dessvärre var medvinden 3,6 m/s, så resultatet är inte giltigt i statisiken.

– Det ger ändå en bra självkänsla. Jag vet att jag gjort rätt saker i träning, säger hon.

Lipsanen lite seg

Finska rekordinnehavaren Simo Lipsanen gjorde säsongens andra trestegstävling inomhus. 16,23 och tredje plats var så där, men han är inte oroad överhuvudtaget. Han har tränat hårt och är fortfarande lite seg.

– Förra säsongen tog bränslet lite slut mot slutet av säsongen, så jag försöker undvika det i år.

I damernas höjd klarade Ella Junnila 181 cm. HIK:s Linda Sandblom stannade vid 178 cm.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning