Friidrottslöfte blixtrade till – medalj i två olika grenar

Jessica Kähärä är ett stort löfte inom finländsk friidrott. Det återstår att se vilken gren hon väljer att satsa på. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Friidrottaren Jessica Kähärä imponerade stort i U18-EM i Ungern med att ta medalj i både trestegshopp och höjdhopp.

I helg tävlades U18-EM i friidrott i Györ i Ungern. Det finländska medaljsaldot blev sammanlagt fyra medaljer, av vilka två Jessica Kähärä lyckades hoppa fram. De övriga medaljerna togs av Sara Killinen i slägga (silver) och Topias Laine i spjut (brons).

Kähärä, som representerar Mikkelin Kilpa-Veikot, inledde söndagen med att hoppa ett nytt nationsrekord för 17-åriga i trestegshopp och tog med samma en bronsmedalj. Rekordhoppet bar 13,29 – 66 centimeter bakom guldmedaljören María Vicente från Spanien.

Men en medalj var inte nog för Kähärä. Ungefär en timme senare inleddes finalen i höjdhopp och även där lyckades hoppspecialisten producera ett personligt rekord och ta hem medalj. Kähärä klarade höjden 179 på sista försöket och därefter med nyfunnen energi också rekordet 183. Segern gick till ukrainskan Jaroslava Mahutsikh med resultatet 194.

Med sina fyra medaljer och totalt elva poängplaceringar bland de åtta bästa var Finland det bästa av de Nordiska länderna i EM i Györ.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02