Friidrottsförbundets vd: Kraven för sponsring har höjts

Enbart synlighet räcker inte längre. Sponsorsugna idrottare i dag måste göra mer än tidigare för att få pengar, säger Friidrottsförbundets vd Jarmo Mäkelä.

– Det är krävande tider för unga finländare som siktar mot toppen. Det finns inte tillräckligt med stödpengar och det är hedervärt att vissa söker finansiering på egen hand.

När Jarmo Mäkelä, vd för Friidrottsförbundet, får höra att IK Falken-löparen Simon Haglund har startat en insamling för att finansiera sommarens idrottande blir friidrottschefen glad. Det är precis sådana initiativ som behövs.

Trots att den totala sponsringen i Finland har ökat har individuella idrottare det fortfarande svårt. Dessutom har kraven från sponsorhåll ökat, säger Mäkelä. Företag förväntar sig mer än reklam på en tröja då de skriver kontrakt.

– Synlighetens betydelse har minskat. Idrottare förväntas också närvara på sponsortillställningar eller hålla föredrag för företag. I dag måste man arbeta hårdare för att ihop lika mycket pengar som man fick tidigare. Det ställer högre krav.

Man måste dra en gräns

För idrottare som knackar på dörren till landslaget kan vardagen vara tuff. Haglund – som exempel – bollar redan sin elitsatsning med jobb och studier. Då finns det inte mycket tid över för att kontakta företag eller andra potentiella samarbetspartner.

Mäkelä säger att det finns en klar problematik.

– Man måste dra gränsen någonstans. Om man försöker sälja sig själv för mycket kan det påverka träningar eller koncentrationen inför tävlingar. Samtidigt måste man nå ganska högt innan pengarna börjar rulla in.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning