Friidrotts-EM ställs in – "Vi kan inte äventyra idrottarnas hälsa"

Det blir inget EM för Annimari Korte och Nooralotta Neziri. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Det blir inget friidrotts-EM i sommar Sent på torsdagskvällen kväll kom beskedet att mästerskapet som skulle ha avgjorts i Paris den 25-30 augusti ställs in på grund av coronakrisen.

Beslutet togs efter möte mellan franska myndigheter, arrangören och det europeiska friidrottsförbundet.

"Beslutet att ställa in drevs fram av den pågående coronapandemin och riskerna knutna till den, vilka är långtifrån under kontroll, liksom det nuvarande förbudet på stora sammankomster i Frankrike", skriver det europeiska friidrottsförbundet i ett uttalande.

Flera inställda mästerskap

Friidrotts-EM är bara ett i raden av stora evenemang som har ställts in eller flyttats på grund av coronapandemin.

OS i Tokyo har flyttats till nästa år, likaså fotbolls-EM för herrar.

"Vi hade hoppats att i dessa bekymmersamma tider kunna erbjuda europeiska friidrottare ett stort evenemang att sträva mot i slutet av sommaren. Oturligt nog blev vi i dag informerade av den lokala organisationskommittén och det franska friidrottsförbundet att, efter diskussioner med franska myndigheter, de inte kunde fortskrida med planerna på ett EM i augusti", säger Dobromir Karamarinov, tillfällig ordförande i det europeiska friidrottsförbundet i ett uttalande.

Europeiska förbundets finländska styrelsemedlem Antti Pihlakoski säger i ett uttalande från det finländska friidrottsförbundet att det handlade om ett hälsomässigt beslut.

– Vi kan inte äventyra någons hälsa genom att arrangera tävlingarna. Dessutom skapade de olika deltagarländernas reserestriktioner problem, säger Pihlakoski.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning