Friidrotts-EM hotat efter Macrons nya besked

Ska finländska häcklöparstjärnorna Annimari Korte och Nooralotta Neziri alls få tävla i EM i år? Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

EM i friidrott i augusti kan bli nästa stora internationella mästerskap som stryks från kalendern. Arrangörerna hoppas fortfarande kunna genomföra tävlingarna, men säger att det är i stort sett omöjligt att skjuta upp.

EM i Paris 25-30 augusti skulle bli ett tillfälle att hylla de europeiska friidrottarna som tagit medaljer i OS i Tokyo bara några veckor tidigare.

Men nu är det allt mer osäkert om tävlingarna ens blir av.

Sommarens övriga stora idrottsevenemang, som sommar-OS, fotbolls-EM, Wimbledon och Tour de France har redan skjutits på framtiden eller ställts in på grund av coronaviruset.

Franska friidrottsförbundet planerar fortfarande för att EM blir av men generalsekreteraren Souad Rochdi säger till sporttidningen L'Equipe att det förstås inte går att arrangera något mästerskap om de aktiva inte kan ta sig till Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron förlängde härom dagen förbudet mot publika sammankomster fram till i mitten av juli och få tror att de internationella reserestriktionerna kommer tas bort före slutet av augusti.

Dessutom finns det ytterligare logistiska problem. De aktiva ska bo på ett universitet i närheten av arenan i centrala Paris. Men där kan de inte bo senare under hösten om EM skjuts upp eftersom studenterna ska flytta tillbaka dit.

– Ett EM i september är omöjligt, säger Rochdi till tidningen.

Flytten av sommar-OS till nästa år har gett en dominoeffekt i friidrottsvärlden. Friidrotts-VM i USA har flyttats från 2021 till 2022 och samma år ska även ett nytt EM avgöras, i München.

Europeiska friidrottsförbundet väntas komma med slutgiltigt besked om årets EM i slutet av den här månaden eller i början av maj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning