Friidrottens evighetsmaskin orkar fortfarande: ”Ser mig som en försökskanin”

David Söderberg säger att han gjorde många misstag som ung. Nu har han lärt sig att träna rätt och skynda långsamt. Foto: Onni Ojala/Lehtikuva Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

David Söderberg fyller 40 om ett år, men jagar fortfarande topplaceringar och rekordlängder. Nycklarna till en lång idrottskarriär? Att lyssna på kroppen, känna till sina gränser – och experimentera friskt i träning.

David Söderberg tar i trä då han talar om formen och känslan i kroppen. Vöråkastaren har kommit över ryggproblemen som förstörde VM i fjol och har några "fruktansvärt bra" träningsmånader bakom sig. Han ser ut att vara i absolut topptrim och utstrålar självförtroende.

– Tålamodet är det viktigaste. Man får inte förivra sig, för efter att man fyllt 25 börjar det gå utför, säger Söderberg.

Söderbergs rekordkast på 78,83 fyller 15 år i sommar. Då IF VOM-kastaren presenterades på friidrottsförbundets pressträff i torsdags kallades han landslagets grand old man. EM i Berlin blir Söderbergs 14:e stora mästerskap i karriären.

– Jag har varit med länge och tycker fortfarande att det är roligt att tävla om självförtroendet är på topp. Om man slängt släggan i den vänstra stolpen åtta kast i rad i den sista förberedande träningen är det tyngre.

Analyserar och mixtrar

Trots att rekordkastet har många år på nacken har Söderberg presterat sina bästa tävlingsresultat de senaste åren. Han blev åtta i OS 2016 och sexa i VM 2015.

Tålamod, öppenhet och ett analytiskt sinne ligger bakom framgångarna. Söderberg är inte rädd för att lägga om träningen och har lärt sig att spara på den sargade idrottarkroppen som jobbat på högvarv i 20 år. I fjol blev det bara fem tävlingar.

– Var det så många? säger Söderberg med ett skratt.

I våras hittade Söderberg en ny, bättre rytm i träningen. Han lämnade bort vissa övningar, lade till andra och gjorde om träningen för att spara på kroppen. Det har gett resultat. Tävlingsivern finns fortfarande, även om det allt oftare gäller att dra i handbromsen.

– Jag vill tävla varje vecka fastän jag vet att det inte är möjligt. Det tar betydligt längre att ladda om batterierna, men om sommarvädret fortsätter så här fint blir det garanterat fler tävlingar.

– Det spelar också roll om jag får problem att ta fram de sista meterna. Då måste jag knäppa händerna och be efter varje kast för att undvika bristningar. Allt spelar roll – kaikki merkkaa, som jag brukar säga.

Möjligt med rekordkast och EM-framgång

De senaste åren har Söderberg fått fart på släggan på allvar. 2016 fick han till karriärens näst bästa träff: 77,60 meter i Åbo. Söderberg tror att han fortfarande har möjlighet att putsa på rekordet från 2003.

–  Jag skulle inte stå här om jag inte trodde det. Jag har varit bra på gång många gånger, som i Sverigekampen 2015. Då var jag i otroligt bra form och trodde på personbästa, men stoppades av en stressfraktur. Det hänger på små, små saker, säger Söderberg och måttar upp några centimeter mellan pekfingret och tummen.

Precis som i fjol öppnar Söderberg säsongen i början av juni då Paavo Nurmi Games ordnas i Åbo. Tanken är en långsamt stigande formkurva som kulminerar i augusti då det är dags för EM i Berlin.

Målet är att förbättra sjundeplatsen från EM 2016. Om det blir en finalplats kan det gå hur bra som helst, säger Söderberg.

– Om man ser på statistiken så kommer nivån att öka i världen, men stortävlingar är stortävlingar. Det är en annan situation för unga pojkar som är i god form. Jag fick tidigt resultat som hade räckt till finalplatser, men det tog tid att lära mig prestera oavsett underlag och förberedelser. Om jag gjort en bra träningssäsong och dessutom tävlat 19 år innan det kan jag inte skylla på vinden eller den sista förberedande träningen.

Om man bortser från resultaten vill Söderberg vara frisk i höst så att han kan inleda nästa träningssäsong skadefri.

Det låter som om du redan bestämt dig för att fortsätta 2019?

– Jag tar alltid ett år åt gången, för ingenting är självklart. Karriären kan vara över så här snabbt om man får en skada, säger Söderberg och knäpper med fingrarna.

Hur orkar du motivera dig?

– Jag brukar tala om frågetecken. Kan jag bli bättre? Lågan brinner ju … men det måste komma träffar med jämna mellanrum. Jag ser mig som en försökskanin.

– Det måste finnas information som jag kan dela med mig åt yngre i framtiden. Hur ska en snart 40 år gammal idrottare träna för att komma upp på en viss nivå? Det handlar om experiment och informationen säljer jag sedan dyrt, säger Söderberg med ett skratt.

David Söderberg

Född: den 11 augusti 1979 i Vörå

Gren: slägga

Förening: IF VOM

Rekord: 78,83 (2003)

Tränare: Ulf Friman

Största meriter: åtta i OS 2016, sjua i EM 2016, sexa i VM 2015, åtta i EM 2014. Fyra FM-guld, åtta FM-brons och tre FM-silver.

Söderbergs insats i VM i fjol förstördes på grund av ryggproblem. Nu säger Söderberg att formen känns bättre än på många år.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning