Friidrottens coronariktlinjer klara på onsdag – mindre tävlingar möjliga redan i juni

Häckdamerna Reetta Hurske, Matilda Bogdanoff och Nooralotta Neziri kan få inleda säsongen med mindre tävlingar i juni. Bild: Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Friidrottsförbundet publicerar på onsdagen sina riktlinjer för hur tränings- och tävlingsverksamheten ser ut under säsongen.

Friidrottsförbundets styrelse möts på onsdagen för att ta fram en plan för hur tävlingssäsongen ska kunna genomföras med de restriktioner som är i kraft i Finland.

Regeringen informerade på måndagen att begränsningarna om att maximalt 10 personer får samlas i grupp gäller fram till 31 maj. Från och 1 juni höjs antalet till 50 personer.

Fram till slutet av maj gäller fortsättningsvis begränsningen om att maximalt 10 personer får vistas i grupp. Från och med juni höjs det tillåtna antalet till 50 personer.

På onsdag håller friidrottsförbundet styrelsemöte.

– Efter mötet publicerar Friidrottsförbundet riktlinjer för tävlings- och träningsverksamheten från och med början av juni. Fram till dess jobbar vi enligt de riktlinjer vi haft i bruk hittills, säger friidrottsförbundets vd Harri Aalto i ett pressmeddelande.

– Utgångspunkten är att vi följer samtliga rekommendationer och regleringar myndigheterna kommer med. Det viktiga är nu att utreda vad som menas med "specialarrangemang" i idrottstävlingar. Restriktionerna på 50 personer begränsar rätt mycket hurdana tävlingar som kan arrangeras.

Det har tidigare diskuterats och spekulerats i att mindre tävlingar, eventuellt grenspecifika tävlingar, kan arrangeras i sommar. Det kunde handla om att stjärnorna på 100 meter häck möttes i en liten tävling på en ort, spjutkastarna i en annan tävling på annan ort och några löptävlingar arrangerades i mindre skala på en tredje plats. Allt förstås utan publik och med få deltagare.

I augusti står bland annat friidrottens FM-tävlingar och Paavo Nurmi Games på agendan i Åbo.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning