Friidrottens coronariktlinjer klara på onsdag – mindre tävlingar möjliga redan i juni

Häckdamerna Reetta Hurske, Matilda Bogdanoff och Nooralotta Neziri kan få inleda säsongen med mindre tävlingar i juni. Bild: Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Friidrottsförbundet publicerar på onsdagen sina riktlinjer för hur tränings- och tävlingsverksamheten ser ut under säsongen.

Friidrottsförbundets styrelse möts på onsdagen för att ta fram en plan för hur tävlingssäsongen ska kunna genomföras med de restriktioner som är i kraft i Finland.

Regeringen informerade på måndagen att begränsningarna om att maximalt 10 personer får samlas i grupp gäller fram till 31 maj. Från och 1 juni höjs antalet till 50 personer.

Fram till slutet av maj gäller fortsättningsvis begränsningen om att maximalt 10 personer får vistas i grupp. Från och med juni höjs det tillåtna antalet till 50 personer.

På onsdag håller friidrottsförbundet styrelsemöte.

– Efter mötet publicerar Friidrottsförbundet riktlinjer för tävlings- och träningsverksamheten från och med början av juni. Fram till dess jobbar vi enligt de riktlinjer vi haft i bruk hittills, säger friidrottsförbundets vd Harri Aalto i ett pressmeddelande.

– Utgångspunkten är att vi följer samtliga rekommendationer och regleringar myndigheterna kommer med. Det viktiga är nu att utreda vad som menas med "specialarrangemang" i idrottstävlingar. Restriktionerna på 50 personer begränsar rätt mycket hurdana tävlingar som kan arrangeras.

Det har tidigare diskuterats och spekulerats i att mindre tävlingar, eventuellt grenspecifika tävlingar, kan arrangeras i sommar. Det kunde handla om att stjärnorna på 100 meter häck möttes i en liten tävling på en ort, spjutkastarna i en annan tävling på annan ort och några löptävlingar arrangerades i mindre skala på en tredje plats. Allt förstås utan publik och med få deltagare.

I augusti står bland annat friidrottens FM-tävlingar och Paavo Nurmi Games på agendan i Åbo.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning