Friidrotten pausar OS-kvalen

Sebastian Coe. Bild: Giuseppe Cacace/Lehtikuva

Det Internationella friidrottsförbundet World Athletics har beslutat att pausa OS-kvalificeringen fram till den 1 december.

Beslutet har tagits i samråd med de aktivas råd, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

De som redan har kvalat in till OS har sina platser, men inte förrän från och med den 1 december och fram till nästa sommar går det att kvala in igen. Även om friidrottssäsongen skulle komma i gång i sommar.

OS i Tokyo sköts nyligen ett år framåt i tiden på grund av coronapandemin och avgörs 23 juli–8 augusti nästa år.

World Athletics ordförande Sebastian Coe säger att beslutet betyder att friidrottarna kan göra en bättre planering och att det blir rättvisare för alla.

"Det här är bästa sättet att skapa rättvisa då det kan bli ojämnt när det gäller tävlingstillfällen runt om i världen med tanke på resande och gränsrestriktioner", säger Coe i ett pressmeddelande.

Sex finska friidrottare har klarat OS-gränsen. Gångaren, Veli-Matti "Aku" Partanen, hinderlöparen Topi Raitanen, spjutkastarna Antti Ruuskanen och, Oliver Helander samt häcklöparna Annimari Korte och Reetta Hurske.

Sjukamperskan Maria Huntington slog igenom med dunder och brak i fjol och noterades för 6339 poäng vid FM-tävlingarna på sommaren. Den noteringen ligger bara 81 poäng från OS-gränsen, en gräns hon tänkt överskrida under sommaren.

– Klart det kom som en chock. Men jag förstår varför man tog beslutet. Nu får alla samma chans. För min del gäller det att lägga om planerna lite, säger Huntington till Yle.

– Det kräver lite extra sisu. En yrkesidrottare behöver ett mål och en målsättning och under rådande omständigheter är det lite svårt då ingen vet hur sommaren och hösten kommer att se ut. EM verkar ju bli av så det blir något att se fram emot, säger Huntington.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning