Friidrottarna tar modell av skidåkarna – "vattnas i munnen"

Camilla Richardsson löpte sitt nya personbästa 32.39,01 på 10 000 meter i Kalifornien – men väljer att satsa på 3 000 meter hinder i EM i Berlin.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Förutsättningarna finns för en riktigt rolig friidrottssommar.– Vi har flera medaljkandidater på EM-nivå, säger träningschefen Jorma Kemppainen.

32.39,01. Camilla Richardssons färska segertid på 10 000 meter i Torrance, USA är den femte snabbaste av en finländare – och klart under EM-resultatgränsen.

En bra start på vad som kan bli en mycket intressant friidrottssommar. Festligheterna börjar med U20-VM i Tammerfors i juli och fortsätter med EM i Berlin. Förutsättningarna är bra för Finland.

– Vi har potential att vara bland de åtta bästa i många olika friidrottsgrenar – och vi har fler medaljkandidater än förut, säger friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen.

Lärt sig av skidåkarna

Skidlandslagets sagolika framgångar under de två senaste åren har också gett friidrottslandslaget inspiration. Landslagstränaren Reijo Jylhä har mött friidrottsförbundets tränare och gett dem värdefulla tips om bland annat hälsovård och uppföljning av träning och återhämtning. Från och med i höst har friidrottslandslaget haft en landslagsläkare på deltid och sedan i mars en idrottspsykolog.

– Vi har fäst mera uppmärksamhet vid att göra detaljer omsorgsfullt. Jag tror det kommer att synas på resultattavlan i sommar, säger Kemppainen.

Hopp inför Tokyo-OS

Under de senaste åren har medaljförväntningarna i första hand riktat sig mot herrarnas spjut. Men nu är det bra lyft på flera olika håll – i sprint, häcklöpning, hoppgrenar och distanslöpning.

– Vi har många talanger som kommer att vara i sin bästa ålder i OS i Tokyo 2020. Simo Lipsanen i tresteg, Aleksi Ojala och Veli-Matti Partanen i gång och Kristiina Mäkelä i tresteg. Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens form har inte heller börjat störtdyka, säger Kemppainen.

– Det finns också unga begåvningar som inte ens är i närheten av sin potential, som Wilma Murto och Saga Andersson i stavhopp. Vi har spännande tider att se fram emot. Det är riktigt så det vattnas i munnen.

Medaljvittring senast

I U20-EM i Grosseto förra sommaren tog Finland fem medaljer och förväntningarna är höga inför hemma-VM i Tammerfors. Senior-VM i London var ingen blåvit höjdare, men EM i Berlin är säkert en annan femma.

Senast det var EM, i Amsterdam 2016, tog Ruuskanen brons, medan bland annat Oskari Mörö var fyra i 400 m häck och Kristian Bäck femma i längd – två centimeter från brons. Finland siktar på att ha cirka 40 deltagare i EM – och flera av dem har minst topp 8-potential.

Richardsson siktar på 3 000 m hinder i Berlin och ser ut att få sällskap av Sandra Eriksson, som stod över förra säsongen. Nooralotta Neziri har haft en lovande inomhusssäsong och Anne-Mari Hyryläinen har krossat sina rekord i maraton och halvmaraton. Mörö har tränat bra.

Medaljpotential

David Söderberg, Tero Pitkämäki eller Minna Nikkanen kan fortfarande få in en fullträff i EM-sammanhang. I herrarnas längd finns det flera potentiella finalhoppare vid sidan om Bäck. I 50 km gång kan vad som helst hända. Det blir intressant att se hur det går för Tiia Kuikka på hennes livs första 50 km om två veckor i Kina – hon kan vara en riktig outsider i Berlin.

Samuli Purola skapade de största rubrikerna förra sommaren, men det finns för första gången på länge massor av potential inom blåvit friidrott. Oliver Helander siktar högt i spjut, i damernas 400 m häck finns det flera lovande namn bakom U20-bronsmedaljören Viivi Lehikoinen, och i herrarnas slägga förväntas Henri Liipola och Aleksi Jaakola slå igenom. Samu Mikkonen, Robin Ryynänen och Arttu Vattulainen är löpare som borde ta ett stort steg framåt i sommar.

Det finns förstås också frågetecken. Antti Ruuskanen och Ari Mannio har inte tävlat i spjut sedan 2016. Kan de komma tillbaka efter skadorna? Hur är det med Sandra Erikssons form på huvudsträckan 3 000 m hinder?

Fem är klara för EM

Fem idrottare har redan blivit uttagna till EM i Berlin – Pitkämäki, Hyryläinen, Ojala, Partanen och tiokamparen Elmo Savola. Följande gång kompletteras laget efter midsommaren och slutligen efter Kalevaspelen 19-22 juli.

– Det är helt realistiskt att förvänta sig lite mer än en medalj i EM, säger Kemppainen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00