Friheten hänger på ett klick – inlägg på sociala medier kan ge fängelse

Faiz Abu Rmeleh och Ahmad al-Bass lever farligt i sitt frivilligarbete mot konflikten mellan Israel och Palestina. Faiz greps när han fotograferade protester som utbröt när al-Aqsamoskéns ingångar skulle förses med metalldetektorer. Han kom undan med portförbud till moskén, men bröt mot det för att kunna ta fler bilder. Bild: Niklas Tallqvist

Polisen griper alltmer systematiskt människor för inlägg på sociala medier. Vi måste stå upp för yttrandefriheten, säger fotografen Faiz Abu Rmeleh som dokumenterar vardagen i Israel.

Den palestinska poeten Dareen Tatour häktades hösten 2015 sedan hon publicerat en dikt på Facebook där hon uppmanade sitt folk att "stå emot dem". Efter nästan tre år i husarrest dömdes hon för uppvigling till våld och stöd av en terrororganisation. Hon riskerar upp till åtta års fängelse.

Det är bara ett av de människoöden som fotografen Faiz Abu Rmeleh har dokumenterat för att visa hur israeliska myndigheter i hans tycke systematiskt begränsar palestiniers yttrandefrihet. Han ingår i fotografkollektivet Activestills och säger att Israel har häktat omkring 400 palestinier för aktivitet på sociala medier sedan 2015.

– Polisen lägger själv in hashtaggar i diskussionstrådar. Sedan kollar de vilka som använder dem och vem de taggar. De utnyttjar sociala medier som databaser för att hålla koll på folk. De påstår att gripandena görs av säkerhetsskäl, men det handlar bara om att skärpa kontrollen av människorna i de belägrade områdena, säger Faiz.

Han hävdar att polisen bara översätter fragment av arabiska inlägg på sociala medier och utnyttjar dem som bevismaterial för att kriminalisera palestiniers inlägg. Han har fotograferat flera gripna, och hans bilder finns för närvarande till påseende i Sanomahuset tillsammans med texter eller uttalanden som folk har gripits för.

– Vi filmar och fotograferar de gripna och låter en annan röst läsa upp vad de har sagt. Om de själva upprepade vad de dömts för riskerar de skärpt straff. De är också rädda för att deras familjer ska råka illa ut. Vi måste stoppa den här utvecklingen och rädda yttrandefriheten, säger han.

Det är viktigt att de israeliska myndigheternas godtyckliga gripanden av palestinier som gjort inlägg på sociala medier inte tystar folket. – Arabvåren började när inlägg blockerades. Går man den vägen blir det bara värre, säger Faiz Abu Rmeleh till elever från Tölö gymnasium. Bild: Niklas Tallqvist

Facebook som domstol

Också journalister som bevakar konflikten i de belägrade områdena har råkat illa ut. Bland annat har en reporter dömts för att ha använt ord som "martyr" om en palestinier som israelisk militär hade dödat, säger Faiz Abu Rmeleh.

– När tidningarna publicerar sådana artiklar kan straffet skärpas om artikeln får många gilla-markeringar eller om den delas flitigt på sociala medier. Om ingen läser den blir det kanske inget straff alls, säger han.

Det visar enligt Faiz Abu Rmeleh hur israeliska myndigheter använder Facebook, Twitter och Instagram som verktyg för att mäta graden av skuld hos palestinier. Activestills, som utgörs av aktivister och fotografer av varierande nationalitet och etnicitet, jobbar för att ena palestinier med israeler. Tuffare utmaning får man leta efter.

– Jag tror inte på en tvåstatslösning. Vi måste ta modell av Sydafrika och sikta på att skapa en gemensam identitet och lika rättigheter för flera folkslag i en och samma demokrati. Men jag tror inte det blir verklighet under min generation, säger Ahmad al-Bass.

Amanda Oksanen och Saga Storgård går Tölö gymnasiums kurs i krig och konflikter. De uppskattar att Faiz Abu Rmeleh kan berätta om vardagen i Israel-Palestina-konflikten, för på nyheterna hör de mest om bomber och attacker. Bild: Niklas Tallqvist

Faiz och Ahmad guidar runt elever från Tölö gymnasium på fotoutställningen och berättar om hur Activestills tillhandahåller dokumentärfoton åt aktivister för kampanjarbete. Bubblan svävar långt ifrån den som Tölöeleverna lever i på sociala medier.

– Det vi hört i dag förbättrar förståelsen för vad det innebär att inte få sin röst hörd. Det måste leda till en känsla av hopplöshet, säger Amanda Oksanen.

Saga Storgård är chockerad över vad det måste innebära att leva i de belägrade områdena.

– Jag antar att man skulle känna sig väldigt instängd. Det gör mig tacksam för att vi har det så fritt. Dessutom är vi vana vid att man kan lita på myndigheterna. Utvecklingen i Israel låter skrämmande, säger hon.

Faiz Abu Rmeleh diskuterar skuggsidorna med sociala medier och anslutande människorättsbrott på festivalen Världen i byn på söndag kl 11.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning