Friheten finns ute i världen

NY HORISONT. Daniel Björkman önskar att de finländare som besöker Lettland också skulle söka sig utanför Riga. Sin nuvarande hemregion beskriver han som en pärla vid Östersjön, med hundratals kilometer rena sandstränder. Bild: Privat

VEM: Karisbördiga Daniel Björkman, 38. VAR: Träbåtsföretagare i Mersrags, Lettland.

Träbåtar och havet har varit Daniel Björkmans passion ända sedan han var en liten gosse. Han har ägt tre träbåtar och vårdat dem alla med öm hand.

Sin egentliga inkomst har han ändå fram till nu fått från ett yrkesliv inom husbyggsbranschen.

Det är också genom det jobbet, som han under årens lopp fått resa utrikes och arbeta i en lång rad länder. Och det har han trivts med - om så kommenderingen har lett honom till Zanzibar, ut i Europa eller till Ryssland.

– Jag har alltid känt mig friare ute i världen. Det är oerhört lärorikt att arbeta med människor från olika länder och det ökar perspektivet väldigt då man ser annat än Finland.

Därför var det inte något särdeles svårt beslut då han, egentligen av en slump, för två år sedan blev tvungen att resa till Mersrags i Lettland för att styra upp restaureringen av den träbåt som då var i hans ägo.

Ganska snart insåg han att han kan ha hittat en marknadsnisch, och numera bor han i stort sett på heltid i den lilla kuststaden Mersrags. Tillsammans med affärspartnern Bo Heinström, även han västnylänning, och en grupp lokala yrkesmän har han startat upp företaget Gemma Yachts, som bland annat fokuserar på att söka rätt på rariteter och på restaurering av träbåtar till rimliga priser.

– Träbåtskulturen i Finland är på nedgång, och en orsak är att det är så fruktansvärt dyrt att serva och restaurera båtarna. Jag är ju att betrakta som båttokig – det finns inget vackrare på havet än en träyacht – och för mig handlar det här inte bara om att göra affärer, utan om att försöka rädda en utdöende kultur. Man måste kunna ha träbåt och sköta den för rimliga summor.

Och det går, enligt honom, att göra i Lettland.

Just den ort där han slagit sig ner och grundat företag, ligger knappt två timmar väst om Riga och här har han tillsammans med sina kolleger ägnat en hel del tid åt att söka rätt på de hantverkare som besitter kunskap i hur man gör och sköter båtar av trä.

– Det finns gamla båtbyggaranor i Lettland och trots att traditionellt båtbygge under åren delvis har fallit i glömska så finns det oerhört duktiga hantverkare i det här landet, precis som det finns i Estland.

Finland är inte heller okänt varken i Lettland eller i den lilla hamnorten Mersrags, som har under 2 000 invånare och på många sätt lever utan det välstånd som kan synas i huvudstaden Riga.

– Metsä group importerar trä härifrån och skapar lite arbetsplatser, vilket är fint. Men deras kunskap går längre bak i tiden än så. Finska trupper var med och kämpade med letterna och de finska jägarna har ett eget monument i Mersrags, som påminner om den här tiden för snart 100 år sedan. Det finns finska produkter i butikerna och jag tror vi för det mesta kommer bra överens med letter.

Respekten för sina finländska rötter tycker han sig också ha mött under arbetspassen på andra håll i världen.

– Finländarna är nog respekterade i det professionella livet. Vi är kända för vår kunskap och har ett gott rykte. Men när det gäller företagarskap kan jag tycka att vi är lite trångsynta jämfört med många andra länder. Jag tycker om Finland, men jag känner mig friare när jag är någon annanstans.

Just den ort där han nu slagit sig ner lovordar han och hoppas att fler av de finländare som besöker Riga skulle ta sig tid att resa lite utanför huvudstaden.

– Naturen här är helt otrolig. Här finns flera hundra kilometer med rena sandstränder och människorna är alldeles ljuvliga. Under mina resor i världen har jag många gånger reflekterat över att folk i andra länder är mer utåtriktade och glada. Vi finländare är lite gråa, skeptiska och inte alltid så lätta att få kontakt med.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning