Frigör dig från dina fördomar

Bild: Pressbild

Hans Rosling påvisar hur så gott som alla lider av en faktaresistens, är fångade i sina fördomar och inte vill ta in en faktabaserad världsbild.

Rosling Hans / Härgestam Fanny: Hur jag lärde mig förstå världen – Memoarer

Natur och Kultur, 2017

Rosling Hans / Rosling-Rönnlund Anna / Rosling Ola:

Factfulness – Tio knep som hjälper dig att förstå världen

Natur och Kultur, 2018

Testa dig själv med följande frågor: I alla låginkomstländer, hur många flickor går i dag ut grundskolan? A: 20 procent. B: 40 procent, C: 60 procent.

Var bor majoriteten av världens befolkning? A. I låginkomstländer. B: I medelinkomstländer. C: I höginkomstländer.

Hur gick det? Svarade du C respektive B tillhör du en duktig, men marginell grupp. Svarade du något annat skulle du må bra av att läsa två böcker av Hans Rosling. Den första heter "Hur jag lärde mig förstå världen – Memoarer" som han skrivit tillsammans med journalisten Fanny Härgestam. Den fungerar som en belysande personlig bakgrund till "Factfulness", som presenterar fakta med typisk roslingsk pedagogik.

"Det råder inget tvivel om att min starka längtan efter att förstå världen började med mynt i kaffesäckar och pappas historier framför en världsatlas. Denna längtan blev gradvis en livslång besatthet och senare mitt yrke", skriver Rosling.

Pappan arbetade på en kaffefabrik, där magneter fångade upp metall, som av misstag kommit i säckarna. Den lille Hans blev intresserad av fenomenet och fascinerad av pappans berättelser om exotiska länder.

Hans utbildade sig till läkare, for till Moçambique. Där forskade "Doctor comprido/ Doktor lång" kring bakgrunden till en sjukdom som ledde till plötslig spastisk förlamning (konzo). Efter återkomsten till Sverige blev han forskare och lärare i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han doktorerade 1986.

Svåra frågor

Det är inte lätt att ge en bild av den högintressanta memoarboken. Den är en kombination av Albert Schweitzers "Mellan urskog och vatten" (1954) med minnen från Lambarene och Bertil Åkerlunds Denis Mukwege – en levnadsberättelse (2015) dessutom kryddad av historier i bästa Indiana Jones-stil.

Ta hans resa till Kuba för att forska i orsaken till en mystisk epidemi som exempel: Fidel Castro som påminde om Beppe Wolgers hälsar på honom med att utropa El sueco! varvid Rosling gratulerar El Comandante till att denne slutat röka sina stora, feta cigarrer.

Eller vad sägs om historien då ett antal afrikanska män svingade sina macheter för att ta hans liv och en helt främmande kvinna träder upp till hans försvar och antagligen räddar hans liv.

Men låt inte det humoristiska och dramatiska förleda dig: Det här är en memoarbok som berör svåra frågor kring egen sjukdom, världens läge, den enskildes ansvar och viljan att skapa förändring. En av årets memoarböcker!

En bättre värld

Har man först läst Roslings memoarer förstår man hans Factfulness bättre. Den är skriven tillsammans med hans son Ola och svärdotter Anna. Det brukar talas om kunskapspaket och Factfulness är verkligen ett sådant.

Den stora linjen i boken är att världen trots allt har blivit en bättre plats att leva på: medellivslängden för världens befolkning i genomsnitt är 70 år, 80 procent av världens barn har i dag vaccinerats mot någon form av sjukdom, 80 procent av världens människor har tillgång till elektricitet, dödssiffran per år från naturkatastrofer har under de senaste hundra åren minskat till mindre än hälften, och så vidare.

Factfulness påminner om Steven Pinkers "The Better Angels of Our Natur" (2012) som påvisar hur våldet under de senaste århundradena har minskat. Roslings bok är dock betydligt mera lättillgänglig än Pinkers därför att den är ett pedagogiskt mästerverk. Den innehåller väldiga mängder kunskap som presenteras i form av överskådliga tabeller.

Det är fakta som Rosling själv presenterat runtom i världen: i Ted-talks, för BBC, FN eller på mötet i Davos.

Man får dessutom själv möjlighet att testa sitt eget vetande mot chimpansernas. Han påvisar övertygande hur så gott som alla lider av en faktaresistens: Vi är fångade i våra fördomar och vill inte ta in en faktabaserad världsbild.

Hans Rosling dog 7 februari 2017. Tack och lov fortsätter sonen Ola och svärdottern Anna hans arbete i internationell skala.

Det här är en bok för många: för samhällsvetarna, lärarna, eleverna, biblioteken och för den som är intresserad av hur världen går framåt. Om sommarfesten stagnerar i ett allmänt beklagande över att världen blivit allt hemskare, är det dags att fråga: Har du läst Roslings Factfulness?

Sture Enberg

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning