Fried rice med räkor

Fried rice måste vara världens bästa restmat. Missa inte sherryn, det är den och baconet som lyfter den här varianten. Bild: Björn Tesch/TT

Sherry och bacon kan lyfta vissa maträtter. Det gör de båda i den här risrätten med räkor.

För 4 portioner, 25 minuter

neutral olja till stekning

1/2 msk sesamfrö

4 ägg

1/2 paket (ca 70 g) bacon

4 salladslökar

1 kruka koriander

1 tsk riven ingefära

1 tsk riven vitlök (2–3 klyftor)

2 msk torr sherry

9 dl kokt jasminris, kallt (4 dl okokt)?

1–2 msk japansk soja

ca 150 g skalade räkor (375 g med skal)?

japansk soja, skivad chili och limeklyftor till servering

Gör så här:

1. Hetta upp olja och sesamfrön i en stor panna. Vispa ihop äggen, häll i pannan och stek som en tunn omelett tills den nästan stannat. Låt glida över på en tallrik.

2. Strimla baconet fint, skiva upp vita delen på salladslöken, spara den gröna blasten. Skiva korianderstjälkarna fint, spara bladen.

3. Fräs baconet ett par minuter i den heta pannan, tillsätt salladslök, koriander, ingefära, vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt sherry och låt koka in. Häll i riset, blanda och stek tills allt är genomhett. Smaka av med soja. Skiva den gröna lökblasten, skär korianderbladen fint, strimla ägget och vänd ned tillsammans med räkorna, och värm igenom.

4. Servera med extra soja med skivad chili i och limeklyftor att pressa över.