Friande Fittjadom överklagas

Bild: Mostphotos

Åklagaren överklagar den friande domen mot fem män i det uppmärksammade fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. En bärande del i den nya bevisföringen är information i de åtalades telefoner som tidigare inte varit tillgänglig.

Två av de åtalades telefoner har i mellandagarna skickats till Tyskland i förhoppningen om att man där ska kunna extrahera videosnuttar från övergreppet.

– De har andra möjligheter att komma åt det där, än vad svenska tekniker har, säger åklagare Markus Hankkio.

Tar fyra veckor

Från tysk sida är beskedet att telefonerna går att öppna upp och att processen väntas vara avslutad om fyra veckor.

– Det är svårt att veta nu om det finns något i telefonerna, men i och med att det finns uppgifter från både målsägande och misstänkta att själva händelsen har filmats så är det såklart av stort intresse att se om det finns något film, säger Markus Hankkio.

Kvinnan som är målsägande har lämnat detaljerade beskrivningar av hur hon våldtagits i ett trapphus av uppemot tio olika män under fyra timmar i Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, i augusti 2016.

Kritik efter friande dom

Men Södertörns tingsrätt friade samtliga fem åtalade, tre som åtalats för grov våldtäkt och två som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt. Bevisningen räckte inte och rätten pekade på en illa genomförd polisutredning.

Den friande domen väckte stark kritik. Bland annat har tiotusentals människor har skrivit på namninsamlingen "Vi står bakom kvinnan i Fittja!".

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03