Fri rörlighet mellan de nordiska länderna viktig för gemenskapen – men Sverige är fortfarande utanför

"Situationen är tyvärr annorlunda i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna", sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) efter ett möte med de nordiska inrikesministrarna. Arkivbild. Bild: Henri Forss/SPT

De nordiska inrikesministrarna deltog i ett videomöte under fredagen.

De nordiska inrikesministrarna diskuterade öppnandet av gränstrafiken och beredskapen inför en eventuell andra coronavåg på ett videomöte under fredagen.

På en presskonferens per telefon efter mötet berättade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att alla ministrarna lyfte fram hur viktig den fria rörligheten mellan de nordiska länderna är för samarbetet och gemenskapen.

Ohisalo sade också att Finland inte nödvändigtvis behöver aktivera beredskapslagen igen även om det kommer en andra coronavåg.

Det bekräftades att finländare kan resa till alla nordiska länder utom Sverige. Ohisalo var inte säker på hur det är vid resor till Island, men åtminstone till Norge och Danmark kan man resa utan att behöva försätta sig i karantän.

– Situationen är tyvärr annorlunda i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna. De övriga länderna har möjlighet att lätta på begränsningarna, sade Ohisalo.

Ohisalo sade också att man förstås hoppas på att kunna återgå till normalläge så snabbt som möjligt.

– För tillfället är det ändå inte möjligt att öppna gränserna för alla.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning