Fredspristagaren: Tiden att förbjuda kärnvapen är nu

Priset är även en hedersbetygelse till Hiroshima och Nagasaki, säger Icans chef Beatrice Fihn. Bild: Fabrice Coffrini

Årets fredspristagare Ican-kampanjen uppger att nu är rätt tid att förbjuda kärnvapen. Ican uttrycker sin oro över spänningar i världen som kan leda till "obeskrivliga förskräckligheter".

Ican:s chef svenskan Beatrice Fihn tillägger att valet av Donald Trump till USA:s president belyser riskerna med kärnvapen.

– Donald Trump hotar med att använda kärnvapen, vilket är otroligt riskabelt och aggressivt och mycket bekymmersamt. Han ökar osäkerheten i världen just nu, snarare än att jobba för mer säkerhet för oss alla, säger hon i en separat intervju med TT och norska NTB.

– Det är ett faktum att Trump ensam kan ge order att använda kärnvapen, sade hon enligt AFP.

Ican uppger att det är en stor heder att bli tilldelad Nobels fredspris. Organisationen uppger att priset även är en hedersbetygelse till Hiroshima och Nagasaki, som USA fällde atombomber över under slutet av andra världskriget. 

Fredspriset är även ett tack till miljontals aktivister och oroade medborgare för deras outtröttliga protester, som har pågått sedan början av kärnvapenepokens början, skriver Ican.

Ican, som har sitt huvudkontor i Geneve, kritiserade även de länder som håller fast vid kärnvapen i säkerhetens namn.

– Vissa regeringars tro att kärnvapen är en laglig och betydande säkerhetsgaranti är både vilseledande och farlig. Det gynnar kärnvapenspridning och saboterar nedrustningen, uppger organisationen. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning