Fredspristagaren tackar nej till intervjuer

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/TT-AP

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kommer inte att ställa upp på intervjuer när han kommer till Norge för att ta emot Nobels fredspris nästa vecka.

Han anländer till Oslo för sent på eftermiddagen dagen före Nobelfesten, uppger Nobeldirektören Olav Njåstad för nyhetsbyrån NTB. Pristagaren har även tackat nej till tv-intervjuer med NRK, BBC och al-Jazira.

Presskonferenser blev en fast punkt i Nobelprogrammet och har hållits i början av 1990-talet med få undantag, enligt Njåstad.

Ett stort internationellt pressuppbåd kommer att vara på plats för prisutdelningen.

Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris för att han under sin första tid vid makten har normaliserat relationerna med ärkefienden Eritrea efter en mer än 20 år lång gränskonflikt. Men utökade friheter har även lett till att spänningar mellan olika etniska grupper i landet kommit upp till ytan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning