Fredspristagare ber om fler tester i Kongo-Kinshasa

Fredspristagaren Denis Mukwege leder arbetet mot covid-19 i östra Kongo-Kinshasa. Bild: Janerik Henriksson/TT

Testning för coronaviruset måste snarast komma igång i östra Kongo-Kinshasa, innan ett stort utbrott sker. Det uppger den kongolesiske fredspristagaren och läkaren Denis Mukwege.

– Vi ber värdigt om en nödleverans av dessa tester innan epidemins kurva blir exponentiell, säger han vid en presskonferens.

Mukwege tilldelades nobelpriset 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Han är kirurg specialiserad inom gynekologi, men samordnar nu arbetet mot det nya coronaviruset i östra Kongo-Kinshasa.

Landet registrerade sitt första covid-19-fall den 10 mars. Har hittills 937 smittade bekräftats, varav 39 personer har avlidit, alla i huvudstaden Kinshasa.

Än så länge har bara fyra fall av covid-19 konstaterats i den östra provinsen Södra Kivu, som gränsar mot Rwanda och Burundi. Men myndigheterna har varnat för att smittan kan spridas exponentiellt i landet under de två första veckorna i maj.

– Hotet finns här och vår provins förblir sårbar, säger Mukwege.

De östra delarna av Kongo-Kinshasa har sedan augusti 2018 tampats med ett utbrott av ebola, som har tagit fler än 2 200 människors liv. Smittbekämpningen har försvårats av att flera rebellgrupper strider i regionen och att myndigheterna har begränsad kontroll.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning