Fredspriset till Colombias president

Colombias president Juan Manuel Santos får årets fredspris. Bild: MAURICIO DUENAS

Årets fredspris går till Colombias president Juan Manuel Santos för hans beslutsamma ansträngning att skapa fred i sitt land. Motparten Farcgerillan nämns dock inte i Nobelkommitténs hyllning.

Enligt den norska Nobelkommittén ska årets fredspris också ses som en hyllning till det colombianska folket som trots övergrepp inte gett upp hoppet om en rättvis fred. Det ska också ses som ett erkännande till alla parter som har bidragit till fredsprocessen.

Men när Nobelkommitténs ordförande tillkännagav årets pristagare nämndes aldrig motparten Farc uttryckligen. På frågan om varför kommittén inte bestämde sig för ett delat pris svarade Kaci Kullmann Five:

– Det har funnits tidigare fredsöverenskommelser i Colombia men president Santos har satsat allt.

Trots att colombianerna inte röstade för fredsavtalet i folkomröstningen i söndags betyder det inte att de är emot freden, enligt Kullman Five.

– Nobelkommittén hoppas att alla parter ska ta ansvar och delta konstruktivt i kommande fredssamtal, säger hon.

Strävar efter rättvisa

Farcledaren Rodrigo Londoño, alias Timoleón "Timochenko" Jiménez, kommenterar fredspriset på Twitter: "Det enda priset som vi strävar efter är fred med social rättvisa för Colombia utan paramilitarism, utan vedergällningar eller lögner".

Kriget har pågått i 52 år, skördat över 220 000 liv och lett till att minst sex miljoner människor tvingats lämna sina hem. Att folket inte ställde sig bakom fredsavtalet betyder inte att de är emot fred, enligt Nobelkommittén som hoppas att alla parter ska delta konstruktivt i kommande fredssamtal.

– Vi är väldigt, väldigt nära att nå fred. Det är ett stort, stort erkännande av vårt land. Jag tar emot det med all ödmjukhet och är evigt tacksam, säger Juan Manuel Santos i en intervju som publiceras på Nobelprisets Facebooksida.

– Tack, från djupet av mitt hjärta och å alla colombianers vägnar, särskilt offren. Jag tar emot det här priset i deras namn.

"Viktigt erkännande"

Camilo Granada, presidentens högste rådgivare i kommunikationsfrågor, beskriver priset som en ära för Colombia.

– Det är ett erkännande inte bara av processen och fredsavtalet utan även av den starka viljan och hängivelsen som president Santos haft för freden i många år, säger Granada till TT i telefon från Bogotá.

TT: Vad tycker du om att priset är till Santos personligen och inte till alla som är inblandade i processen?

– Det är ett personligt pris, ett erkännande av att president Santos, att individen Juan Manuel Santos, tog initiativet, sökte kontakt och kommer att fortsätta arbeta för fred i Colombia.

Colombias biträdande utrikesminister Patti Londoño är mycket glad över att presidentens fredsarbete nu erkänns.

– Vi är mycket stolta, det är absolut fantastiskt, säger Patti Londoño till TT på telefon.

Colombianska presidenten Juan Manuel Santos tillsammans med Farc-ledaren Timoleon Jimenez, som också kallas Timochenko, efter att de kommit överens om ett fredsavtal. Bild: Luis Acosta

Att priset går till Colombia innebär också att Latinamerika uppmärksammas för första gången på över 20 år i fredsprissammanhang.

Senast regionen hedrades med ett fredspris var 1992 då guatemalanskan Rigoberta Menchu prisades för sin kamp för social rättvisa för landets ursprungsbefolkning.

Före Menchu har dessutom fredspriset endast tre gånger tidigare gått till Syd- eller Latinamerika: argentinarna Carlos Saavedra Lamas 1936 och Adolfo Pérez Esquivel 1980 samt Mexikos Alfonso García Robles 1982.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

2008: Finlands förre president Martti Ahtisaari.

2007: FN:s klimatpanel IPCC och USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

2006: Bangladeshiska "barfotabanken" Grameen Bank och dess grundare Muhammad Yunus.

Källa: Nobel Peace Prize

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning