Fredsnobelisten Suu Kyi förnekar etnisk rensning

Bild: EPA/HEIN HTET

Burmas politiska ledare fredsnobelisten Aung San Suu Kyi förnekar att det förekommer en etnisk rensning av den muslimska minoriteten rohingya. Suu Kyi kommenterade saken i en intervju för BBC.

Suu Kyi sade i intervjun att etnisk rensning är ett för starkt uttryck för att beskriva händelserna i provinsen Rakhine i västra Burma.

– Det handlar om personer på olika sidor om en klyfta som vi försöker stänga så gott det går och utan att bredda den ytterligare, sade Suu Kyi.

FN utreder som bäst påståenden om att den burmesiska armén mördar, våldtar och torterar rohingyabefolkningen. Burma har inlett en egen utredning och gett FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan i uppdrag att leda en kommission som ska försöka få ett slut på den långa tvisten mellan buddhister och muslimer.

Suu Kyi betonade att armén inte har tillstånd att "våldta, råna och tortera".

"Tryggt att återvända"

Över 75 000 människor har flytt från Burma till Bangladesh sedan militären inledde sin operation i Rakhine i oktober. I Rakhine bor över en miljon människor som hör till rohingya-minoriteten.

De som har flytt har berättat för FN:s människorättsobservatörer bland annat att soldaterna har avrättat små barn framför deras mödrar.

I intervjun säger Suu Kyi att de som har flytt tryggt kan återvända.

– De är i trygghet om de återvänder.

I Burma anser man att rohingyabefolkningen är olagliga invandrare som egentligen hör till Bangladesh. Suu Kyi och regeringen i Bangladesh har fått internationell kritik på grund av behandlingen av rohingya.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning