Fredsmäklare försiktigt optimistisk om Jemen

Pressträffen på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Bild: TT/Stina Stjernkvist

Ett första steg har tagits på en lång och svår resa mot fredssamtal om Jemen. Att de stridande parterna har samlats i Sverige beskrivs i positiva ordalag. Men fortfarande kvarstår stor oenighet.

Det låg spänd förväntan i luften när regeringssidans delegation klev in i konferenssalen på Johannesbergs slott i Uppland. Några minuter senare tågade rebellernas representanter in och bänkade sig mitt emot.

Efter att ha synat varandra under tystnad, inför ett stort pressuppbåd, tog några av delegaterna initiativ till att hälsa mot den andra sidan med diskreta gester.

– Nu är det upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har makten över er framtid, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Är "överambitiös"

In i det sista var det oklart om parterna skulle dyka upp. Senast, i Genève i september, fick regeringssidan vänta förgäves på Huthirebellerna som drog sig ur i sista stund, då de ansåg att deras villkor inte mötts. Alla tidigare förhandlingsinitiativ har brutit samman.

Så att parterna överhuvudtaget möts, omgivna av frostiga svenska åkrar, får ses som en delseger för FN-sändebudet Martin Griffiths. Läget är kritiskt, men Jemenkonflikten kan få ett slut om viljan finns, betonade han.

– Jag vill inte vara överoptimistisk, men jag tänker vara överambitiös.

Medlaren lyfte också fram en överenskommelse om fångutbyte, som redan har nåtts, som ett steg i rätt riktning.

Johannesbergs slott norr om Stockholm, där de så kallade konsultationerna om Jemen äger rum. Bild: TT/Janerik Henriksson

Krav och hot

Samtidigt står det klart att parterna fortfarande står mycket långt ifrån varandra. Inför mötet har regeringssidan krävt att Huthirebellerna drar sig tillbaka från hamnstaden al-Hudaydah och lämnar över området till den "legitima regeringen". Rebellerna har å sin sida hotat med att stänga flygplatsen i Sanaa även för FN-flyg, om man inte kommer överens om att öppna den för befolkningen.

Förutom flygplatsen kommer man under mötet även att diskutera hur den svåra ekonomiska situationen för jemeniterna kan förbättras och våldet trappas ned.

– Att hitta en politisk lösning blir inte lätt. Det här är personer som inte har pratat med varandra på 2,5 år. Men jag tror att vi kan komma överens vid bordet om att åtminstone prata politik, att se till så att sådant som fångutväxlingen blir av. Och sedan komma överens om när man ska träffas på nytt, sade Griffiths.

Jemenitiska soldater i Mukalla i Jemen. Bild: TT/AP/Jon Gambrell

Aktörer saknas

Sedan en saudiskledd militärallians gav sig in i konflikten 2015 har den allt mer tagit formen av ett krig genom ombud. Men varken aktörerna som stödjer regeringssidan med flyganfall, eller Iran som anses backa rebellerna, finns med under samtalen. Griffiths vill dock inte se deras frånvaro som ett större problem.

– Jemeniterna bestämmer själva över sin framtid, sade han.

Bland parternas delegationer finns bara en kvinna, på regeringssidan. Men både Wallström och Griffiths lyfte fram att de har tagit hjälp av en rådgivande grupp kvinnor, som också finns med i Sverige.

– Vi har 30 procent kvinnor bland våra rådgivare. Men självklart skulle vi vilja se att ännu fler kvinnor fanns representerade i delegationerna, sade Griffiths.

Sitter inte ihop

Samtalen i Sverige kommer troligtvis att pågå till omkring den 13 december, enligt uppgift till TT. Till en början väntas delegationerna sitta i olika rum – med FN-diplomater gående emellan dem.

Det var 2014 som Huthirebellerna, som vill ha ökat inflytande över hur Jemen styrs, tog kontroll över Sanaa. Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen och miljontals människor lider av akut hungersnöd. Aktuella siffror över konfliktens offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.

Jemen, på Arabiska halvöns spets, bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas är viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning