Fredsduvan Gianni Infantino

Gianni Infantino vilar inte på lagrarna i sin iver att göra om allt så snabbt som möjligt. Bild: Lehtikuva/Alejandro Pagni

Fifa-ordföranden Gianni Infantino har hunnit med mycket under sin tid vid den absoluta fotbollsmakten. Bland annat med att avsätta en etisk kommitté, posera på bild med så många statschefer som möjligt, blunda för allt som mänskliga rättigheter heter och också gjort om formatet för VM.

VM 2026 kommer VM att spelas med 48 lag. Detta har stått klart länge. Men Infantino är inte den låter sig nöjas med det. Järnet ska smidas medan det är varmt och Infantino verkar ha en ständigt rykande eldstad i sin lyxvilla.

Schweizitalienaren gör nämligen allt för att också VM 2022 i Qatar, också känt som modern till alla smutsiga turneringar, ska spelas enligt samma format.

De utländska slavarbetarna har jobbat dag och natt i åratal för att bygga upp stadion efter stadion i öknen. Stadion som ingen kommer att ha någon användning för efter att "festen" är över. Det bekymrar naturligtvis inte Infantino som bara ser efter sina och förbundets intressen. Att folk dör som flugor på byggplatserna verkar inte heller bekomma Infantino.

Före och under VM i Ryssland var Infantino noga med att påpeka att idrott och politik inte hör ihop. Det var hans standardsvar då någon fräck individ hade mage att ifrågasätta att turneringen över huvud taget spelas i Ryssland.

Under en kongress i Dubai uttalade sig Infantino om sina rent idrottsliga planer för VM 2022. Då inte ens de tusentals importerade arbetarna kan förutsättas bygga ytterligare några arenor föreslog Infantino, vars storhetsvansinne växer i samma takt som utredningsmapparna kring Fifas alla oegentligheter gör i FBI:s arkiv, att grannländerna också skulle vara med och dela på kalaset.

– Om vi kan övertyga grannländerna att också arrangera VM-matcher tror jag att det kunde ha en väldigt positiv effekt på regionen och därmed också på hela världen, sade Infantino i Dubai.

Qatars relationer till grannländerna är ungefär lika varma som de mellan Ryssland och Ukraina. Sommaren 2017 bröt Egypten, Saudiarabien. Bahrain och Förenade Arabemiraten sina diplomatiska relationer med Qatar. Samtidigt meddelade länderna om omfattande ekonomiska sanktioner mot Qatar. De stängde sina hamnar och sitt luftrum för trafik från Qatar.

Grannländerna har anklagat Qatar för att stödja terrorism, bland annat det Muslimska Brödraskapet, IS och Al-Qaida. Syftet skulle vara att rubba instabiliteten i området.

Något som Infantino inte heller kommenterat utan bara konstaterat att idrott och politik inte hör ihop.

Men då han eller Fifa har något att vinna, oftast pengar, blandar han gärna in sig också i den politiska debatten.

– Jag vet att det finns spänningar mellan ledarna i regionen. Men kanske ett gemensamt fotbollsprojekt vore enklare att diskutera än vissa andra frågor, säger Infantino som tydligen inte nöjer sig med sin roll som ordförande för Fifa.

Nobels fredspris finns också på advokatens lista.

Går allt enligt hans planer kommer historien att minnas honom som mannen som skapade fred i Mellanöstern.

Jonas von Wendt Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning