Fredrikstad segerrika i Venlakavlen – Pyrintö trea

Segerlaget Fredrikstad SK (från vänster) Marianne Riddervold Kahrs, Kamilla Olaussen, Marie Olaussen och Marianne Andersen. Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Venlakavlen anno 2019 avgjordes på den sista sträckan där norska Fredrikstad SK med hjälp av ankarlöparen Kamilla Olaussen drog ifrån utmanarna från Sverige och Finland.

Ännu inför den avslutande distansen var det IFK Göteborg som höll täten, men Olaussen passerade svensken Sara Hagström och drog därefter iväg med fart. Den slutliga marginalen mellan segrarlaget och tvåan blev tre och en halv minut.

Göteborgs Hagström var däremot tvungen att kämpa om silvret ända in i det sista då Tampereen Pyrintös ankare Venla Harju bjöd på tufft motstånd. Harju startade sin sträcka fyra minuter bakom Hagström, men vid det sista skogsmärket var löparna hack i häl. Ända till slut räckte inte finländskans spurt och vid målgång skiljde ungefär tjugo sekunder lagen åt och därmed blev det bronsmedaljer för Pyrintö.

Detta var Fredrikstads första Venlaseger någonsin och minerna i truppen var riktigt lyckliga efter den säkrade förstaplatsen.

– Det var en balanserad prestation av oss alla, men bättre kunde det också ha gått, kommenterar laget i Yles intervju.

– Förstaplatsen kändes inte alls säker då jag inte visste var Hagström befann sig, kommenterar ankarlöparen Olaussen.

För de finländska lagens del är det fortfarande Pyrintö som senast tagit hem Venlakavlen. Detta år 2010.

– Tredjeplatsen smakar riktigt bra. Lagprestationen var lyckad och vi löpte tydligen rätt så fort. Vi är en jämn kvartett och vi kunde ha löpt i många olika följder, säger Harju.

I Pyrintös förstalag löpte Lotta Karhola, Simona Aebersold, Saila Kinni och Venla Harju.

1. Fredrikstad SK 2.45,17

2. IFK Göteborg +3,40

3. Tampereen Pyrintö +4,00

4. Alfta ÖSA OK +6,31

5. Nydalens SK +6,36

6. Halden SK +6,55

7. SK Pohjantähti +8,21

8. IGTISA +8,24

9. OK Kåre +8,30

10. Lahden Suunnistajat -37 +8,37

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning