Fredrik Virtanens metoobok ges ut i Sverige

Fredrik Virtanens bok"Utan nåd beskrivs som en uppgörelse med rapportering om honom under metoo. Boken ges i maj nästa år ut av norska Gloria förlag i både Norge och Sverige. Arkivbild. Bild: TT/Anders Wiklund

Tidigare Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanens uppgörelse i bokform med rapporteringen om honom under Metoo kommer att ges ut i Sverige av norska Gloria förlag.

Sedan tidigare är det känt att Fredrik Virtanens bok Utan nåd ska ges ut i Norge. Nu rapporterar branschtidningen Svensk Bokhandel att norska Gloria förlag nästa år också ger ut boken i Sverige.

Svenska förlag däremot har bedömt att de inte vill ge ut boken, något som Fredrik Virtanen själv berättat om i ett inlägg i Expressen.

– Boken är en dokumentär som beskriver Virtanens situation, och som först och främst är en uppgörelse med medias hantering av hela hans situation. Det är en riktigt bra text. En universell text som jag tror kommer att vara av stort intresse även i andra länder än Sverige, säger Anne Gaathaug, förlagschef Gloria förlag, till Svensk Bokhandel.

Fredrik Virtanen anklagades förra hösten öppet i sociala medier för sexuella övergrepp, något som flera medier valde att rapportera om. Två publiceringar om anklagelserna, en i Svenska Dagbladet och en i Expressen, fälldes senare i Pressens opinionsnämnd.

Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning