Fredrik Sonck: Usel idé att byta nationalsång

Finlandia är Jean Sibelius mästerverk, men hur låter hymnen om den vrålas ut på småtimmarna, till exempel efter ett hockeyguld? Bild: Arkiv

Den stackars Sibelius skulle inte vända sig i sin grav. Hans rotationshastighet skulle ge utslag på richterskalan, skriver HBL:s kulturchef Fredrik Sonck om förslaget att byta ut Vårt land mot Finlandiahymnen.

Unga samlingspartister föreslår att Sibelius Finlandia borde ersätta Pacius Vårt Land som Finlands nationalsång. Det är en mycket dålig idé. Problemet är inte att Finlandia inte skulle vara ett vackrare stycke. Det är Sibelius mästerverk utan minsta tvekan.

Nej, det handlar vad som är nationalsångens funktion och uppgift. Och där gör den lite fyrkantigt pompösa Vårt land ett oändligt mycket bättre jobb än vad den finstämda Finlandia någonsin skulle mäkta med. Visst skulle Finlandia klara de finare jobben med glans, tänk nationaldagsfirande med valfri kvalitetskör eller magistersdimissioner på Sibeliusakademin. Men hur blir det vid de tillfällen då det ska levereras glädje och högtidlighet av det lite mer ohyvlade slaget, som på högstadiers skolavslutningar eller då Finland tar nåt av sina sällsynta mästerskapsguld? Då krävs det en bit som inte mår så förfärligt illa av lite vrål och falsksång.

Bästa medborgare, tänk er det där året när Finland vinner sitt tredje VM-guld i ishockey, tänk er efterfesten på Senatstorget. Småtimmarna, promillen, de sönderskrikna rösterna, de bara bringorna. Nån som tycker att det är dags att ta in NATIONALSÅNGEN för n:te gången. Bästa medborgare, tänk er att nationalsången då är Finlandia ...

Den stackars Sibelius skulle inte vända sig i sin grav. Hans rotationshastighet skulle ge utslag på richterskalan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning