Fredrik Jensen tillbaka i landslaget – Tim Sparv slåss mot klockan

Tim Sparv har brottats med skadeproblem flera gånger i höst. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Nästa vecka klarnar det om Finland vinner gruppen i Nations League – eller snubblar på målsnöret. Fredrik Jensen är tillbaka i truppen, medan Tim Sparvs medverkan är ett frågetecken.

Borgåbördiga Bundesligaspelaren Fredrik Jensen är tillbaka i truppen när hittills felfria Finland avslutar gruppspelet i Nations League med att möta Grekland och Ungern på bortaplan.

Jensen har gjort sig kvitt sin fotskada och gjorde Bundesligadebut i Augsburgs seger över Hannover i slutet av oktober. Han ersätter KuPS Rasmus Karjalainen i truppen.

– Jensen är en mångsidig lirare som kan spela som anfallare och på mittfältet som ytter. Han är individuellt skickligt och bidrar med oberäknelighet och målpotential. Med tanke på framtiden är det kul att han är med – det här förbereder honom för EM-kvalet, säger chefstränaren Markku Kanerva.

Men Kanerva har också huvudbry – han vet inte om kaptenen Tim Sparv kan spela.

Sparv tvingades inleda mötet mot Ungern på bänken på grund av en vadskada. Han tillfrisknade snabbt, men nu har samma skada blossat upp igen.

Sparv haltade ut från planen efter bara en halvtimme då Midtjylland mötte FC Köpenhamn i den danska cupen. Skadan höll Sparv borta från mötet mot Esbjerg i helgen – nu är frågan om mittfältaren hinner tillfriskna innan matchen mot Grekland den 15 november.

– Vi får bara hoppas att rehabiliteringen går bra. Vi för diskussioner hela tiden. Förhoppningsvis är han redo, säger Kanerva.

[[[[Bädda in: https://twitter.com/Huuhkajat/status/1059428455446704129]]]]

Pukki med – Raitala borta

Viktiga anfallaren Teemu Pukki är däremot redo att panga in nya mål.

Pukki var glödhet i både klubb- och landslag innan han drog på sig en lårskada i segermatchen mot Grekland. Han vilade några veckor och återvände i helgen – med besked. Pukki satte in två baljor i Norwich 4–0-seger över Sheffield Wednesday.

I försvaret tvingas Finland göra en förändring: Jukka Raitala kan inte spela på grund av en knäskada. Det betyder att Sparta Rotterdams Janne Saksela får chansen.

Simon Skrabb, som spelade 90 minuter i IFK Norrköpings 3–2-seger över Örebro i helgen, är med i truppen.

Förlust kan räcka

För Finlands del är förutsättningarna inför de sista matcherna läckra. Vid lika poäng är det i första hand inbördes möten som avgör placeringarna i gruppen. Tack vare 2–0-segern över Grekland och bortamålsregeln kan Finland till och med förlora med 1–3 i Aten och säkra gruppsegern.

Grekland bytte chefstränare efter förlusten i Tammerfors.

– Det gör situationen lite oberäknelig, vi vet inte om Grekland redan börjar förbereda sig inför EM-kvalet. Men vi ska inte parkera bussen utan fortsätta spela som vi tidigare gjort, säger Kanerva.

Om Finland vinner gruppen flyttas de blåvita upp till B-divisionen och säkrar samtidigt en plats i Nation Lagues playoff, som spelas i mars 2020. Fyra lag gör upp om en plats i EM.

Just nu toppar Finland gruppen med tolv poäng. Grekland har sex poäng, Ungern fyra poäng och Estland en poäng.

8.9: Finland–Ungern 1–0

11.9: Finland–Estland 1–0

12.10: Estland–Finland 0–1

15.10: Finland–Grekland klockan 2–0

15.11: Grekland–Finland klockan 21.45 i Aten

18.11: Ungern–Finland klockan 21.45 i Budapest

Lukas Hradecky Bayer 04 Leverkusen

Jesse Joronen FC København

Anssi Jaakkola Reading FC

Joona Toivio BK Häcken

Markus Halsti Esbjerg FC

Paulus Arajuuri Brøndby IF

Sauli Väisänen FC Crotone

Jere Uronen KRC Genk

Albin Granlund Örebro SK

Juha Pirinen HJK

Janne Saksela Sparta Rotterdam

Glen Kamara Dundee FC

Tim Sparv FC Midtjylland

Rasmus Schüller Minnesota United

Thomas Lam PEC Zwolle

Robert Taylor Tromsø IL

Simon Skrabb IFK Norrköping

Robin Lod Sporting Gijon

Pyry Soiri Admira Wacker

Jasse Tuominen FK Bate Borisov

Teemu Pukki Norwich City FC

Petteri Forsell MKS Miedz Legnica

Fredrik Jensen FC Augsburg

Eero Markkanen Dalkurd FF

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning