Fredliga demonstranter är missnöjda med Trump och Putin – "Sluta stirra er själva i naveln och lyssna på folket"

Solidaritet, svett, samstämmighet och sommarhetta är några ord för att beskriva demonstrationen Helsinki Calling, som arrangerades inför toppmötet mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin. Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty international i Finland, är nöjd med slutresultatet – en karneval för mänskliga rättigheter och fred.

– Vi ville få till stånd positivitet och festivalstämning snarare än folk som bara kallar Trump och Putin för skitstövlar, säger Amnesty Finlands Frank Johansson.

Enligt Johansson är en demonstration en viktig påverkningsmetod, men den har störst inverkan på dem som deltar.

– Det är en fysisk upplevelse att marschera tillsammans för ett gott syfte, en djup kroppslig känsla som man kommer att minnas.

Heidi Panula och barnen Hilda och Rio är nöjda med stämningen på Senatstorget, men missnöjda med både Putins och Trumps politik. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

En annan viktig del av demonstrationen är den uppmärksamhet som följer med de internationella journalisterna.

– I dag, en dag före toppmötet är demonstrationen den stora nyheten för utländska medier, säger Johansson.

Släpp fångarna fria

Ifall Johansson fick möjligheten att samtala med Trump och Putin skulle han gärna vara konkret.

– Jag skulle be Putin att frige två personer: Oyub Titiev och Oleg Sentsov. Det skulle vara en enkel gest som visar god vilja.

Den nionde januari greps Oyub Titiev, ledare för människorättsorganisationen Memorial i Tjetjenien. Han lever under ständigt hot om tortyr och riskerar att dömas till tio års fängelse. Enligt Amnesty International är bevisen mot honom fabricerade. Därför kräver de att han omedelbart friges och att åtalet läggs ner.

Oleg Sentsov är en ukrainsk filmregissör, manusförfattare och filmproducent som fängslades 2014 och dömdes till 20 års fängelse utifrån beskyllningar om terrorism. Han uppger att han har blivit utsatt för tortyr och inledde en hungerstrejk den 14 maj i år. Sentsov kräver att de ryska myndigheterna befriar alla ukrainska medborgare som fängslats på politiska grunder.

Till Trump skulle Johansson börja med att ställa en fråga.

– Vad har du emot barn? Och hur kan man förbjuda människor i behov av skydd från flera utsatta länder att komma in i landet?

Johansson skulle också be Trump att skriva på Parisavtalet igen.

– Utan fungerande klimat finns det heller inga mänskliga rättigheter att värna om, avslutar han.

Cynde Sadler har bott i Finland sedan 1969 och talar flytande svenska. Hon ser det som sin plikt att demonstrera mot Trump och Putin och är glad över många tänker likadant. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Amerikaner som bor i Finland

Bland demonstranterna finns en stor andel amerikaner som är bosatta i Finland. En av dem är Cynde Sadler som har bott i Finland sedan 1969 och talar en utmärkt svenska. Hon ser det som en plikt att demonstrera mot Trump och Putin och är glad över att så många har tänkt likadant. Hon förstår varför valet av mötesplats föll på Helsingfors.

– Finland är ett säkert, bekvämt och jättebra land att ordna toppmötet i.

Sadler tycker att Amnestys skylt effektivt sammanfattar vad hon skulle vilja förmedla till världens två mäktigaste män: every human rights (varje människas rätt).

Christine Linkama är en annan demonstrant med liknande bakgrund som Sadler. Hon uppmuntrar ivrigt publiken längs Alexandersgatan i Helsingfors att ansluta sig till följet. Linkama är från New York, men har bott i Helsingfors i 22 år och brinner för mänskliga rättigheter.

– Jag har inget budskap åt de två männen, enligt mig borde de inte alls träffas. Vad ska de prata om? Vem som har de minsta händerna? säger Linkama och skrockar.

Linkama litar inte på att varken Trump eller Putin kommer att lyssna på demonstranternas uppmaningar.

– Folket kan däremot få upp ögonen för bristerna i världsledarnas politik.

Heikki Pölönen hoppas att Trump och Putin tar åt sig av budskapet human rights first (mänskliga rättigheter först). Han vill i synnerhet att männen fokuserar på att lösa den alarmerande konflikten i Syrien och den utdragna mellan Israel och Palestina. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Vågar visa vad han står för

Heikki Pölönen är iklädd en T-tröja med texten Pussy Riot, en regnbågsflagga och en Putinmask. Han är här för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter, som han tycker att varken Trump eller Putin tar hänsyn till.

– De två har makt att verkligen genomföra förändringar. Jag vill att de både agerar och främjar demokrati och fred.

Trots att Pölönen demonstrerar med inlevelse och pondus i rösten tror han inte att en enskild demonstration är avgörande.

– Folk överallt måste visa vad de står för. Till exempel i Ryssland får man inte bära en mask som den här, därför visar jag mitt stöd genom att göra det här och nu.

Till Trump har Pölönen ett kort budskap – human rights first (mänskliga rättigheter först). Det är i synnerhet två konflikter som han önskar att Trump lägger sitt krut på att lösa: Syrien och Israel-Palestina.

"Trump är inte värre än föregångarna"

Imamen Abbas Bahmanpour vid moskén i Mellungsbacka marscherar långt fram i följet. Han protesterar mot världsledarnas skymfning av de mänskliga rättigheterna, men tycker inte att Trump är värre än föregångarna. Han är kritisk till att den sittande presidenten snarare fortsätter att anamma landets krigsbetonade politik.

– Jag har inget att säga till individen Trump. Jag vill i stället att folket inser att USA:s politik påverkar hela världen. De har för vana att fokusera mycket på inrikespolitiken och glömmer bort vilken inverkan det har på andra länder.

Bahmanpour ser demonstrationen som ett sätt att göra folkets röster hörda.

– Vi får inte göra oss skyldiga till att tyst godkänna Trumps politik. Det minsta vi kan göra är att tala ut, säger imamen.

Heidi Panula och barnen Hilda och Rio har pysslat ihop en humoristisk plansch som sammanfattar deras missnöje med Donald Trump och Vladimir Putin. Bild: SPT/Jenny Blomqvist

Tillfälligt tillåtet med svordomar

Heidi Panula och hennes artiga barn Hilda och Rio har pysslat ihop ett snyggt plakat där de har sammanfattat sitt missnöje med Trump och Putin. De tycker att stämningen på Senatstorget är på topp.

– I dag har jag gett barnen undantagslov att svära och uttrycka ilska – men bara till Putin och Trump, säger mamma Panula med ett skratt.

Sonen Rio är främst orolig över naturen och klimatförändringen, medan mamma Panula tycker att det är omöjligt att välja bara en problematisk aspekt.

Vad skulle du vilja säga till Trump och Putin om du hade möjlighet att träffa dem?

– Sluta fåna er och stirra er själva i naveln. Lyssna vad människor har att säga och tänk efter mer, säger mamma Heidi Panula.

"Ingen livmoder – ingen åsikt"

Sandra Marins påhittiga utstyrsel väcker uppmärksamhet. "Sunt förnuft" är vad som har motiverat henne att delta i Helsinki Calling, men hon har svårt att peka ut vilken del i Trumps eller Putins politik som upprör henne mest.

– Allt är så vanvettigt och absurt. Jag tror definitivt på demonstrationernas kraft, säger Marins.

Det budskap som hon vill förmedla åt de två presidenterna finns sammanfattat på plakatet: Ingen livmoder – ingen åsikt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03