Fredens vinterspel: hoppet står till nordkoreansk duo

Omvärlden håller andan när konståkarna Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik kämpar om en av de sista OS-biljetterna i Oberstdorf.– Men dom vill inte snacka politik, säger tränaren Bruno Marcotte.

Med mindre än fyra månader till OS-invigningen i Pyeongchang är det politiska läget på den koreanska halvön ansträngt till tusen – det känns som att en fjärils vingslag är allt som krävs för att ett kärnvapenkrig ska bryta ut. Diplomaterna har inte gett upp hoppet: arrangörernas önskedröm är ett nordkoreanskt lag i OS, som man förhoppningsfullt lanserat som fredens spel.

Kärnvapenkriget verkar avlägset när Beatleslåten "A Day in the Life" ljuder i Eissportzentrum i Oberstdorf, medan Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik utför sitt korta program inför en sakkunnig publik. De är ett av sexton par, som kämpar om de fyra återstående OS-biljetterna i klassiska Neberhorn Trophy.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för oss, säger duons tränare Kim Hyon-so via en tolk till NY Times.

Hängivna

Ryom, 18, och Kim, 25, tränade i Montréal i somras, under Bruno Marcottes ledning. Hans syster, Julie Marcotte fungerar som parets koreograf.

– De var bra redan då de anlände, men de utvecklades med ljusets hastighet, säger Julie Marcotte till NBC Sports.

– Ryom och Kim är världens trevligaste människor. Det var mycket inspirerande att få bekanta sig och jobba med dem.

I VM i Helsingsfors slutade Ryom och Kim på femtonde plats. I Oberstdorf ligger de femma efter det korta programmet. OS-biljetterna avgörs slutligen i det fria programmet på fredag, där Ryom och Kim framträder till tonerna av Ginette Reno – en kanadensisk sångare.

– De var så hängivna och positiva. De var som tvättsvampar som sög upp allting. De var så ivriga att lära sig, berättar Bruno Marcotte för NY Times.

– De frågade mig om de är tillräckligt bra, om jag tror de kan kvala in och vad som krävs av dem.

Diplomatiskt hopp

För fyra år sedan var ett annat nordkoreanskt par mycket nära OS, men samlade till slut en poäng för lite i Oberstdorf. Nordkorea har inte deltagit i vinterspelen sedan 2010.

– Jag hoppas Nordkorea deltar i OS. Det skulle vara ett mycket bra tillfälle att bygga fred mellan Koreorna, säger Sydkoreas president Moon Jae-in till CNN – och nämner OS i Seoul 1988 som en milstolpe för att avsluta kalla kriget.

Arrangörerna räknar med att risken för att Nordkoreas ledare Kim Jong-un får för sig något fuffens är mindre ifall ett nordkoreanskt lag deltar i OS. Åtminstone skulle en nordkoreansk delegation ha ett enormt symboliskt värde – och ge deltagarna och åskådarna sinnesfrid.

– Om Nordkorea deltar, skulle det vara ett enormt bidrag till vårt mål att ordna fredens olympiska spel och det skulle vara ett bra trumfkort, säger Gangwonprovinsens guvernör Choi Moon-Soon enligt NY Times.

Ingen politik

Pyeongchang ligger i Gangwon, cirka 70 kilometer söder om gränsen till Nordkorea och den demilitariserade zonen som avskiljt länderna sedan vapenstilleståndet 1953. Krigshotet hänger över vinterspelen – men det sista Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik vill diskutera är världspolitik.

– De vill inte snacka om politik, säger Bruno Marcotte, tränaren.

– Vi talade bara om sport, om OS, om att krossa barriärer och göra sitt bästa.

Politik är ett känsligt ämne. När AP intervjuade Ryom och Kim i Helsingfors sade de att de vill delta i ett stort evenemang, men ville inte berätta om hur det skulle vara för dem att resa till Sydkorea. När AP frågade om deras val av Beatles som sin låt i korta programmet avbröt deras eskort intervjun.

– De förtjänar att klara sig bra. Jag hoppas det för deras skull, säger Julie Marcotte.

Wild card?

Ryom och Kim har goda möjligheter att kvala in till OS, men de är inte Nordkoreas sista chans. Nordkorea försöker också kvala in i längdåkning och short track. Dessutom kvarstår förstås möjligheten att internationella olympiska kommittén IOK beviljar wild card till ett antal nordkoreanska idrottsutövare – förutsatt att Nordkorea ens vill delta. I

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03