Fredagskvällarna i Karlstad gör Kulju till en bättre spelare

Lotta Kulju stortrivs i Karlstad och IF Hellton. Bild: Thomas Sundström

Träning, träning och mera träning. Lotta Kulju vet att det inte finns några genvägar på vägen mot toppen och hon jobbar stenhårt, målmedvetet och med tålamod för att uppnå sina mål som handbollsspelare.

Om flera finländska spelare hade samma inställning, samma målmedvetenhet, samma arbetsmoral och samma brinnande passion och glöd för handbollen som Lotta Kulju skulle handbollen i Finland nå helt nya nivåer inom en rätt snar framtid.

22-åringen från Borgå tar ett steg i taget, har tålamod och är inte rädd för att lägga ner tid och arbete för att bli en bättre spelare.

IF Hellton-spelarens tankar och kommentarer kan fungera som en bra guide för unga finländska spelare som funderar på vad det krävs för att kunna spela handboll i Sverige.

Trivdes i mindre roll i början

Lotta Kulju inleder i höst sin tredje säsong i Karlstadsklubben IF Hellton och hon har inte ångrat sitt beslut att lämna HIFK och Finland bakom sig en gång. Men att ta steget från den inhemska serien till SHE (Elitserien) är inte helt lätt. Nivåskillnaden är enorm och också om du varit en stjärnspelare i Finland får du antagligen nöja dig med en biroll i Sverige.

– Allt är mycket tuffare än det var i FM-serien. I Sverige kan man inte i en enda match gå in och veta att det här kommer vi att vinna för då gör man inte det. Varje litet misstag straffar sig direkt, säger Kulju.

– Det var svårt att gå in och tagga för fullt hela veckan i IFK. I Allsvenskan är det ju så att man taggar hela veckan inför helgens match.

Den mindre rollen under sin första säsong i Hellton var inget Kulju grämde sig över. Tvärtom såg hon det som något positivt och en bra mellanetapp på karriärstegen.

– Det var skönt att inte vara en nyckelspelare direkt då jag kom till Sverige utan att jag hade en lite mindre roll och fick chansen att lära mig och ta i allt det nya.

Ett problem, och det är inte handbollsspecifikt, då en finländsk spelare åker utomlands kan vara att förväntningarna är för högt ställda och att spelaren själv räknar med att direkt kunna ta en ledande roll i sitt nya lag. Då man sedan tvingas nöta bänken och göra mer eller mindre sporadiska inhopp tar spelarna det som en kritik mot sig själva och gräver ner sig i stället för att se det som en chans att utvecklas och suga åt sig lärdom av de mer rutinerade och bättre spelarna i laget.

Kulju såg sitt första år i den tuffa serien som en stor möjlighet att få en mjuklandning i sin nya handbollsomgivning.

– Det känns som de flesta unga handbollsspelare i Finland tror att man ska vara bäst i världen då man är 16–17 år gammal och det är ju inte så det ser ut i verkligheten. Man måste ha tålamod och jobba hårt, säger hon.

Det är precis vad hon själv gjort. Hellton tog steget ner från SHE till Allsvenskan vilket betyder att Kulju fått ett större ansvar.

– Jag har fått spela mycket och ta mycket ansvar och det är alltid kul. Det var många äldre spelare som slutade inför säsongen så vi var ett nästan helt nytt lag då säsongen körde i gång. Jag är en av de äldre i laget och då är jag bara 22 år gammal, säger hon.

Och trots att besvikelsen förstås var stor då Hellton åkte ur SHE kan Kulju se på degraderingen som en positiv sak.

– Jag tror att det är rätt serie för oss med det lag vi har i dag. Och jag känner mig tryggare i mitt spel i Allsvenskan och är nöjd med vad jag presterat.

Nöjd med träningsmöjligheterna

Kulju berättar att hon under sina år i Sverige har jobbat hårt på alla delområden för att utvecklas som spelare och göra de framsteg som krävts för att hon ska kunna vara en nyckelspelare i Hellton kommande säsong.

– Det har varit rätt mycket fokus på anfallsspel, satsningar och genombrott och helt vanliga passningar. Jag har hela tiden försökt bli bättre på allt inom handbollen helt enkelt, säger hon.

Då man som Kulju är fokuserad och har höga ambitioner och målsättningar räcker det inte med att bara delta i lagets träningspass. Hon lägger ner mycket egen tid på träning och jobbar hårt för att utveckla sig själv och finslipa så detaljer i sitt spel.

– Vi har väldigt bra möjligheter till teknikträning i Hellton. Man får stå och nöta på småsaker en fredagskväll, sådant man inte hinner med på lagträningarna. Det är väldigt bra att det finns tid och möjlighet att finslipa de små detaljerna och jobba på sådant man inte är så bra på, säger hon.

Klubben har gemensamma grenspecifika träningspass tre gånger i veckan och det normala är att laget spelar en match i veckan. Det ger utrymme och tid för både fysikträning och individuell teknikträning. På tisdagar och fredagar, då spelarna har "ledigt" från de gemensamma träningarna, står handbollshallen till deras förfogande och det finns oftast en ledare eller tränare på plats för att hjälpa spelarna.

För Kulju är det en självklarhet att utnyttja möjligheten till personlig träning och att utveckla sin teknik genom den individuella träningen.

– Jag är inte alltid där men oftast nog. Jag tränar sådant jag vet att jag behöver bli bättre på. Det finns alltid något i det egna spelet att jobba på, säger hon.

– Det är de här små detaljerna som jag står och nöter på fredagskvällarna som jag måste fortsätta jobba på om jag ska utvecklas vidare och en dag kunna ta steget tillbaka till Elitserien eller till Norge.

Kulju har kontrakt med IF Hellton för den kommande säsongen men hon utesluter inte en fortsättning i Karlstad också efter det. Hon kommer att ha möjlighet att ta en stor roll i laget och det är något hon ser fram emot.

– Det är den rollen jag trivs med. Jag vill ju vara med och bidra. Det finns många unga spelare på samma position också så det känns bra att få vara med och kunna lära dem något. Jag är ju den gamla tanten i laget, säger hon med ett skratt.

– Fast jag känner ju mig ung och att jag är en av de äldre i laget är inget jag tänker på så mycket. Jag försöker göra mitt bästa varje match och på träningarna och vara en bra förebild på det sättet.

Genom hårt arbete, en bra inställning och attityd och en enorm vilja att utvecklas och lära sig nytt är Kulju en bra förebild för både svenska och finländska spelare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning