Fredagens flygplatsstrejk är avblåst – varslet för torsdagen innan midsommar är i kraft

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Fredagens strejk på Helsingfors-Vanda flygplats blir inte av, men strejkvarslet för torsdag nästa vecka gäller tills vidare.

Arbetstvisten mellan Luftfartsunionen och arbetsgivaren Lassila & Tikanoja gäller kollektivavtalet för 90 personer som assisterar minderåriga, äldre och resenärer med någon form av funktionsnedsättning. Nu följer assistenterna fastighetsservicebranschens kollektivavtal, men Luftfartsunionen vill att assistenterna ska höra till unionens avtal.

Riksförlikningsmannens kansli meddelade på eftermiddagen att vissa parter har förhandlat sig fram till en tillfällig lösning. Förhandlingarna fortsätter under Jukka Ahtelas ledning på måndag.

Luftfartsunionen har inhiberat fredagens strejk, men varslet för nästa veckas torsdag kvarstår.

En advokatbyrå har dessutom bett diskrimineringsombudsmannen (DO) att ta reda på om strejken bryter mot ett EU-direktiv om att personer med funktionsnedsättning ska erbjudas hjälp på flygplatserna i alla situationer.

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03