Fredagens flygplatsstrejk är avblåst – varslet för torsdagen innan midsommar är i kraft

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Fredagens strejk på Helsingfors-Vanda flygplats blir inte av, men strejkvarslet för torsdag nästa vecka gäller tills vidare.

Arbetstvisten mellan Luftfartsunionen och arbetsgivaren Lassila & Tikanoja gäller kollektivavtalet för 90 personer som assisterar minderåriga, äldre och resenärer med någon form av funktionsnedsättning. Nu följer assistenterna fastighetsservicebranschens kollektivavtal, men Luftfartsunionen vill att assistenterna ska höra till unionens avtal.

Riksförlikningsmannens kansli meddelade på eftermiddagen att vissa parter har förhandlat sig fram till en tillfällig lösning. Förhandlingarna fortsätter under Jukka Ahtelas ledning på måndag.

Luftfartsunionen har inhiberat fredagens strejk, men varslet för nästa veckas torsdag kvarstår.

En advokatbyrå har dessutom bett diskrimineringsombudsmannen (DO) att ta reda på om strejken bryter mot ett EU-direktiv om att personer med funktionsnedsättning ska erbjudas hjälp på flygplatserna i alla situationer.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02