Frappart blir historisk – hyllas av Lampard

Stéphanie Frappart, höger, har dömt herrmatcher tidigare. I april blev hon historisk när hon dömde Amiens–Strasbourg (0–0) i Ligue 1. Arkivbild. Bild: Damien Meyer / AFP / Lehtikuva

Stéphanie Frappart blir första kvinnliga huvuddomare i en stor herrmatch i europeisk klubblagsfotboll. Inför supercupfinalen mellan Liverpool och Chelsea hyllas fransyskan.– Det är ett enormt ögonblick, säger Chelseas tränare Frank Lampard.– Vi är redo, säger Frappart.

På onsdag möts Champions League-vinnaren Liverpool och Europa League-vinnaren Chelsea i Europeiska fotbollsförbundet Uefas supercupfinal i Istanbul. Men uppståndelsen inför det engelska stormötet på turkisk mark handlar mest om den franska huvuddomaren Stéphanie Frappart, 35.

Frappart skriver historia som första kvinnliga huvuddomare i en herrmatch i europeisk klubblagsfotboll. Landsmaninnan Manuela Nicolosi, 39, och irländskan Michelle O'Neill, 41, är hennes assisterande.

– Vi måste bevisa att vi, både tekniskt och fysiskt, är lika bra som männen. Vi är inte rädda (för att göra misstag). Vi är redo, säger Frappart på en presskonferens inför supercupfinalen.

Stjärndomaren, som i april dömde en herrmatch i franska högstaligan Ligue 1 och i juli damernas VM-final, tycker inte att det är svårare att döma män än kvinnor.

– Skillnaden är inte så stor eftersom fotbollen är densamma. Det är samma regler, så jag kommer göra som jag gör i en dammatch, säger hon.

Chelseas tränare Frank Lampard, vars lag i söndags blev överkört med 0–4 av Manchester United i Premier League-premiären, hyllar Stéphanie Frappart – och riktar samtidigt kritik mot jämställdhetsarbetet inom fotbollen.

– Jag tycker att vi har varit väldigt långsamma i det här och nu försöker vi göra framsteg. Det är fortfarande en lång väg att gå men sett till i morgon (onsdag) är det ett enormt ögonblick, säger den tidigare engelske landslagsmittfältaren.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning