Fransmännen intresserar sig allt mer för Finland: "Fast ni borde lära er att ifrågasätta saker"

Marcus Rantala i Paris. Bild: Johan Tollgerdt

När Marcus Rantala håller tal i den franska huvudstaden märks det tydligt att Finlands position förändrats de senaste åren.

– Finland fungerar bra som land. Skolsystemet och att vi har goda kunskaper om Ryssland är bara några positiva exempel, berättar Marcus Rantala inför femtiotalet gäster i Paris.

I veckan talade Rantala på den fransk-finländska handelskammarens lunch i Svenska Klubbens anrika lokaler på Rue de Rivoli. Rantala, som var inbjuden i egenskap av stadsstyrelsemedlem i Helsingfors, talade också om framtidens Helsingfors.

– Helsingfors största styrka är internationaliseringen och att vi är en föregångare när det gäller nya innovationer.

Mycket av talet kom dock att handla om Finlands rika historia.

– Finland har utvecklats från att vara ett av de fattigaste länderna i Europa, till att bli ett av de rikaste, säger han och i samma veva går det ett sus av 'a-ha' upplevelser i salen.

Samtalsämnena låter kanske banala för finländare. Men publiken lyssnar med spänning på vad Marcus Rantala har att berätta om. I Frankrike märks tydligt att Finlands position förändrats de senaste åren.

– Från att vara ett ganska okänt land, stiger Finland nu högt i kurs, säger Rantala.

Förra året turistade 280 000 fransmän Finland, visar uppgifter från Visit Finland. På bara fem år är det en ökning med cirka trettio procent.

Handeln pekar också uppåt. I fjol ökade importen av finländska varor till Frankrike med 18 procent jämfört med året innan, visar siffror från Handelskammaren. Finska ambassaden meddelar dessutom att antalet finländska författare som översätts till franska, ständigt ökar.

Rantala säger att det inte var konstigt att president Macron nyligen valde att komma på statsbesök.

– Finland har nu en chans att tillhöra EU:s kärna och det är en plats vi bör sikta på.

Louise Agerman på headhunterföretaget Expatria i Paris. Bild: Johan Tollgerdt

Svenska Louise Agerman på headhunterföretaget Expatria i Paris lyssnade med intresse när Rantala berättade om Finlands historia.

– Det vi svenskar borde lära oss är hur man i Finland vårdar sin historia. Vi glömmer ofta bort det förgångna och lever för mycket i nuet, tycker hon.

Jean-Pierre Beaudoin på företaget Burson-Marsteller. Bild: Johan Tollgerdt

Jean-Pierre Beaudoin på företaget Burson-Marsteller fastnade för andra saker.

– Nu vill vi fransmän få fler undervisningstips och lära oss mer om offentlighetsprincipen.

Han menar att det skulle Frankrike må gott av.

– Fast en sak finländare borde lära av oss fransmän är att ifrågasätta saker och ting. Det är en viktig egenskap som jag ibland tycker finländare saknar, säger han.

Marcus Rantala anser att det finns en stor potential för finländska bolag i Frankrike. Han kan förstå att man måste ha mod att ta sig hit, trots att språket och kulturen kan kännas främmande.

– Fast jag som arbetar med franska kunder kan dock intyga att engelska numera fungerar bra i Frankrike.

Chambre Commerce Franco Finlandaise startades år 1923.

I dag har den cirka tvåhundra medlemmar i båda länderna.

Vid sidan av främjandet av affärskontakter länderna emellan, organiserar handelskammaren luncher för allmänheten en gång i månaden. Ofta bjuds talare in från Finland.

Född i Vasa 1977, bor i Helsingfors.

Har studerat vid Åbo Akademi.

Startade i ungdomen med politik och representerar SFP i Helsingforsfullmäktige, är medlem i stadsstyrelsen.

Har varit statssekreterare för försvarsminister Carl Haglund vid Försvarsministeriet, är i dag konsult i privata nordiska bolaget Rud Pedersen som sysslar med public affairs och public relations.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning