Franska viner till kräftorna

Bild: Linda Forssell

På med glada hattar och haklappar – låt kräftskivan snurra!

I slutet av juli kände jag ett stygn i hjärtat då jag insåg att kräftsäsongen inletts. Visst är det övervägande positivt med dessa små illröda krabater, men samtidigt är det ju onekligen en subtil påminnelse om att kvällarna blir allt mörkare och hösten är i antågande. Nåväl, vi har haft en sommar som heter duga och även på höstkanten gäller det att ta tillvara på de små sakerna i livet – och de här röda skaldjuren kvalificerar sig utan tvivel i den kategorin.

Förutom hattar och haklappar hör naturligtvis ostpaj, rostat bröd, dill, smör samt eventuellt en citronklyfta till mitt kräftbord – men det viktigaste attributet är ändå ett gott vitt vin. Många föredrar öl och en kryddig nubbe, men personligen tycker jag faktiskt att ett avkylt, friskt vitt vin är ganska svårslaget.

Jag vänder oftast blicken mot de franska hyllorna då jag ska inhandla dryckerna till den här sortens fester. Vinerna från franska Alsace hör till mina absoluta favoriter när det gäller skaldjursrätter – de är nämligen ofta lite mer smakrika än de tyska släktingarna, som förvisso inte heller är dåliga. De är även lämpligt aromatiska med bra struktur och djup, samtidigt som de är friskt syrliga och bjuder på en härlig fräschör, något man gärna söker efter i vinets smakprofil då det serveras fruits de mer.

Här är två förslag på vin till kräftskivan:

007483 Hugel Gentil 2016

Pris: 12,90

Det är dokumenterat att familjen Hugel levde och verkade i Alsace redan på 1400-talet, men vintillverkningen började de med i byn Riquewihr år 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. I dag håller den 13:e generationen i rodret och produktionen ligger på cirka 1,3 miljoner flaskor per år, varav uppemot skyhöga 90 procent går på export.

Gentil är gjort på fem olika druvor: sylvaner, riesling, muscat, pinot gris och gewurztraminer. Smaken är torr och friskt syrlig med finstämda tropiska inslag av melon och lime, med lite rabarber och äpple i bakgrunden. Det har en elegant men tillräcklig kraftig karaktär för att stå sig mot de smakrika kräftorna och utgör en pärla till smakkombination.

904997 Château Petit Roubié Picpoul de Pinet 2016

Pris: 13,98

Vinet kommer söderifrån, från Languedoc-Roussillon på franska sydkusten. Vinet ingår i Alkos beställningssortiment. Det är gjort enbart på ekologiskt odlad Piquepoul, som är en lite ovanligare druva rent allmänt sett, men förekommer ofta i Languedoc. Där anses den vara den självklara kompanjonen till ostron, med sin uppfriskande citruston och lätta sälta, men passar också utmärkt till en rykande het bouillabaisse eller som läskande aperitif. I mitt tycke är vinet kanon till kräftor, musslor och andra små sjöodjur.

Linda Forssell

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning