Franska politiker förbjuds anställa anhöriga

Favorittippade François Fillons presidentkandidatur sänktes av avslöjandet att han betalat sin hustru miljonbelopp för att rulla tummarna. I kölvattnet av skandalen förbjuds nu Frankrikes politiker att anställa anhöriga.

Fram till i januari var François Fillon favorittippad att ta hem presidentvalet. Därefter sjönk kampanjen som en sten sedan det avslöjats att den konservative kandidaten anställt sin hustru, liksom två av sina barn, som assistenter. Hundratusentals euro hade då betalats ut till hustrun som påstås ha utfört mycket lite, om ens något, faktiskt arbete.

I kölvattnet av Fillons fall har Frankrike nu antagit lagstiftning som förbjuder parlamentariker att anställa anhöriga. Lagen är en av de första att antas sedan Emmanuel Macrons skrällseger i maj och ligger i linje med den nyvalde presidentens vallöfte om att "moralisera" landets politiska liv.

Ungefär en sjättedel av Frankrikes 577 parlamentariker har i dag en anhörig anställd som assistent. Under debatten om förslaget hördes också protester från vissa håll.

– Det är som svininfluensan. En gris är sjuk och man skjuter allihop, sade Fillons partikollega Julien Aubert.

Utredningen mot Fillon, som misstänks för bedrägeri och missbruk av allmänna medel, pågår fortfarande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning