Franska fiskebåtar lämnar Jersey efter protest

De franska fiskebåtarna har börjat dra sig tillbaka från Jersey. Bild: Oliver Pinel/TT-AP

De cirka 50 franska fiskebåtar som samlats i en protest utanför ön Jersey i Engelska kanalen har dragit sig tillbaka. Även brittiska flottans två patrullfartyg återvänder hem.

– Nu är det upp till ministrarna att hitta en överenskommelse. Vi kommer inte att kunna göra mycket, säger en av de franska fiskarna till nyhetsbyrån AFP.

Tidigare under dagen hade Frankrike skickat två patrullfartyg till vattnen i närheten av Jersey.

Brittiska flottan var då sedan tidigare på plats med två patrullfartyg, men på torsdagskvällen kom beskedet från premiärminister Boris Johnsons kansli att fartygen återkallas eftersom "situationen just nu är löst".

Franska fiskare är upprörda över att Storbritannien tar lång tid på sig att behandla ansökningar om fiskelicenser i brittiska vatten. Trätan har uppstått efter det brittiska utträdet ur EU.

Frankrikes EU-minister Clément Beaune säger att Paris "inte kommer att låta sig skrämmas" av den brittiska flottans närvaro vid Jersey. Beaune tillägger att han pratat med sin brittiska motpart David Frost.

– Vår önskan är inte att skapa spänningar, utan att få till en snabb och fullständig tillämpning av (brexit-)avtalet, säger Beaune.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning